De LPF'ers, waar zijn ze gebleven?

Met 26 kwamen ze mei 2002 in de Kamer, de volksvertegenwoordigers van de Lijst Pim Fortuyn. Acht maanden later viel het kabinet en verdwenen de meeste van hen uit zicht.

Ton Alblas

Ton Alblas is na zijn vertrek uit de Tweede Kamer in 2003 niet meer werkzaam geweest. Hij is 71 jaar en geniet van zijn pensioen. Alblas woont samen met zijn vrouw in Leiden en maakt veel fietstochten.

Gerard van As

Gerard van As is sinds 2010 raadslid in zijn woonplaats Alphen aan den Rijn. Hij is woordvoerder financiën voor de lokale partij Nieuw Elan.

Philomena Bijlhout

Bijlhout woont in Rotterdam en wil niet zeggen wat zij op dit moment doet, omdat ze dat niet relevant vindt. Wel zegt Bijlhout dat het goed met haar gaat. In 2008 schreef ze het boek Meer dan een dag over haar leven.

Vic Bonke

Vic Bonke is 72 jaar en met pensioen. De voormalig hoogleraar vegetatieve fysiologie is VVD-lid en woont in het Noord-Hollandse dorpje Bentveld. Vaker is hij met zijn vrouw te vinden in Frankrijk, waar hij een tweede huisje heeft. Bonke wandelt graag met de honden en lost sudoku puzzels op. Hij mist de politiek niet, zegt hij.

Wien van den Brink

Wien van den Brink is in 2010 op 64-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker. Daarvoor was hij wethouder in Putten namens de partij Gemeentebelangen. Na een jaar moest hij opstappen omdat hij illegaal bomen zou hebben gekapt.

Fred Dekker

Fred Dekker is eigenaar van een groot landbouwbedrijf. Na zijn Kamerlidmaatschap ging hij aanvankelijk verder als cardioloog in zijn eigen privékliniek in Bilthoven, maar sloot deze enkele jaren later. Dekker woont in het Belgische dorpje Zelzate, is fervent jager en zit in een belangenvereniging voor agrariërs.

Joost Eerdmans

Is wethouder Wonen, Verkeer en Beheer in Capelle aan den IJssel voor Leefbaar Capelle. Stond in 2006 op de kieslijst voor EénNL, maar wist daarmee geen zetels te halen bij de landelijke verkiezingen. Op de radio presenteert hij het programma Avondspits van de omroep WNL.

Theo de Graaf

Theo de Graaf ging na zijn Kamerlidmaatschap vervroegd met pensioen. Hij handelt nog wel in beleggingen en speelt graag piano. Samen met Fred Dekker, Peter Langedam en Mat Herben vormt hij een herengroep die regelmatig overlegt over maatschappelijke problemen.

Mat Herben

Mat Herben is media-adviseur. Zijn voornaamste klant is de branchevereniging voor defensiebedrijven NIDV. Na zijn vertrek uit de politiek was hij vijf jaar lang bestuurslid van het Oud-Strijders Legioen. Mat Herben woont in de gemeente Montfoort, is getrouwd en heeft een dochter.

Ferry Hoogendijk

Ferry Hoogendijk is verzamelaar van moderne Chinese schilderijen. Hij bewaart de werken in zijn woning in Naarden, die twee maal per jaar wordt opengesteld voor kunstliefhebbers. Hoogendijk is 78 jaar en heeft zich na zijn Kamerlidmaatschap niet meer met politiek bemoeid.

Jim Janssen van Raaij

Jim Janssen van Raaij overleed begin 2010 op 77-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Den Haag.

Gerlof Jukema

Gerlof Jukema ambieerde na zijn Kamerlidmaatschap een functie als ziekenhuisdirecteur, maar ging aan de slag als longarts in het Waterlandziekenhuis in Purmerend, hetzelfde ziekenhuis waar hij daarvoor werkzaam was. Per 1 april dit jaar is hij daar uit dienst getreden.

Frits Palm

Frits Palm volgde na zijn vertrek uit de Kamer in 2003 de politiek op de voet. De opkomst van de PVV fascineerde hem. Hij werkte enige tijd als verzekeringsadviseur en runde een internetbedrijf. Frits Palm overleed in 2011.

Johan van Ruiten

De nu 81-jarige Johan van Ruiten was al met pensioen toen hij in de Tweede Kamer kwam. Nadien is hij niet meer politiek actief geweest. Van Ruiten woont in het Friese Lemmer en heeft daar een jachtboot liggen. Met zijn vrouw maakte hij veel wereldreizen.

Fred Schonewille

Fred Schonewille is echtscheidingsadviseur en geeft cursussen op het gebied van mediation. In 2008 organiseerde hij de eerste scheidingsbeurs in Nederland. Schonewille is als onderzoeker verbonden aan het Molengraaff Instituut van de Universiteit Utrecht. Op 14 februari dit jaar promoveerde hij op het onderwerp ‘Partijautonomie in het relatievermogensrecht’.

Hans Smolders

Hans Smolders kwam in 2006 in de Tilburgse gemeenteraad via de door hem zelf opgerichte Lijst Smolders Tilburg. Hij raakte in opspraak toen hij vertrouwelijke informatie uit een besloten raadsvergadering naar buiten bracht. In 2010 trok hij zich terug om gezondheidsredenen. De voormalige chauffeur van Pim Fortuyn is nu vrijwilliger bij de voedselbank in Tilburg.

Harry Smulders

Harry Smulders stond in zijn woonplaats Eijsden-Margraten op de lijst voor Trots op Nederland, maar behaalde geen zetels met deze partij. Inmiddels heeft Smulders zich definitief teruggetrokken uit de politiek en is verhuisd naar Maastricht.

Olaf Stuger

Olaf Stuger is lobbyist in Den Haag. Hij is partner bij het public affairs kantoor Smeets, Stuger & De Vries en behartigt onder meer de belangen van de Maleisische houtindustrie. Daarnaast werkt Stuger aan een proefschrift over politieke besluitvorming op het gebied van kernenergie. Zijn begeleider: hoogleraar en PvdA-prominent Jouke de Vries.

Joao Varela

Joao Varela werkt als accountant bij Deloitte en schrijft als ‘financiële goeroe’ regelmatig columns in De Telegraaf. De voormalige nummer twee op de Lijst Pim Fortuyn stapte in 2006 uit de politiek. Naast zijn werkzaamheden als accountant is Varela een fanatiek tennisser.

Harm Wiersma

Harm Wiersma geniet van zijn pensioen in het Friese Goutum met zijn vrouw en twee dochters. Hij heeft zich aangesloten bij de Nederlandse Klokkenluiders Partij en schrijft als oud-damkampioen een wekelijkse damrubriek in De Telegraaf.

Harry Wijnschenk

Harry Wijnschenk is mede-eigenaar van een uitgeverij die in acht landen tijdschriften uitgeeft over dure horlogemerken. Ook heeft Wijnschenk een reclamebureau dat zich richt op de luxe industrie. Hij heeft geen bemoeienis meer met de politiek.

Fierous Zeroual

Is verhuisd naar Amerika.

Milos Zvonar

Milos Zvonar werkte als anesthesioloog bij de Reinaert Kliniek in Maastricht, maar is daar weg. Het enige dat medewerkers van de privékliniek nog van hem weten, is dat Zvonar is terug gegaan naar zijn geboorteland Joegoslavië.

Winny de Jong

Winny de Jong is adviseur voor Nederlandse ondernemers die de Duitse markt op willen. De geboren Duitse helpt bedrijven met marketing en sales. De Jong woont in Piershil met haar man en zoon.

Cor Eberhard

Cor Eberhard kwam als Kamerlid diverse malen in opspraak, onder meer wegens het aanbieden van steekpenningen. In oktober 2002 verliet hij de partij, een jaar later stond hij op een onverkiesbare plek op de lijst van DeConservatieven.nl. Hij zou eigenaar van een winkel in hardloopartikelen zijn geweest en deed mee aan atletiekwedstrijden.