Cava verbod

In het gedrukte NRC Handelsblad heb ik mij al eens lovend uitgelaten over Sergi Colet, een producent van cava die geen cava mag heten. Als druiven gebruikt Colet naast de ‘verplichte’ chardonnay, pinot noir, macabeo, xarel-lo en parellada namelijk ook andere soorten. Destijds was ik onder de indruk van zijn A Priori Brut, waarvoor bij behalve chardonnay en macabeo ook gewürztraminer, riesling en moscatel inzette.

‘Mijn wijngaarden liggen hoger dan de rest en daarom krijgt al mijn fruit een ongekende frisheid’, verklaarde hij op de proeverij op Ibiza waar ik hem destijds sprak. Overigens heeft zijn eigenzinnige druivenkeuze er wel toe geleid dat het gebruik van ‘cava’ op het etiket hem door de officiële instanties is ontzegd. Maar het feit dat de ook zo wars van regeltjes zijnde Ferran Adriá juist deze biologische, frivole, verfijnde, zacht geparfumeerde wijn ooit als het huisbelletje voor El Bulli selecteerde, vergoedde natuurlijk veel.

Nu proef ik weer een nouveauté van hem die zijn eigenwijze manier van mousserend maken onderstreept: 2007 Colet Navazos Reserva Extra Brut, een onder ‘flor’ opgevoede mousserende chardonnay. De gistzweem die normaal gesproken alleen sherry zijn bijzondere smaak geeft, heeft ook wat in petto voor dit collector’s item van Colet. Beendroog, elegant, diepzinnig, krokant, zachtgistig, ziltig als zout op de huid.

Een nadeel: er wordt maar bijzonder weinig van geproduceerd. Maar misschien maken we in Nederland een kansje nu El Bulli zijn deuren gesloten heeft. Wie informeert bij importeur Karakter Wijnimport, weet of er is en bovendien wat er dan voor prijskaartje aanhangt. In Spanje betalen de liefhebbers er grif rond de dertig euro voor.