Afrikaans oranje

Als stamvader Willem de Zwijger destijds een prinsdom in de Périgord Noir had geërfd, dan was Nederland overmorgen misschien wel zwart gekleurd; de kleur van de truffel waar de Périgord Noir zijn naam aan te danken heeft.

Maar Willem de Zwijger erfde een prinsdom in het Franse Orange, in de zestiende eeuw een belangrijk handelscentrum voor de sinaasappel, dus is Nederland morgen sinaasappeloranje.

Was het maar Orange Afrique , de kleur van de nieuwe nagellak van Yves Saint Laurent. (Zo’n gek idee is dat niet. De Oranjes zijn dol op Afrika. Máxima en Willem-Alexander kochten niet voor niets een huis in Mozambique).

Als overmorgen alles Afrikaans oranje zou zijn, dan zou Koninginnedag een ander feest zijn: warmer, beschaafder, intenser, maar evenzogoed knallend en megazomers.

Yves Saint Laurent, nagellak Orange Afrique, 23,10 euro