achter het stuur

‘Als ik wereldkampioen werd, mocht ik de

Audi A8 lenen’

Stefan Groothuis (1981), schaatser Control-ploeg, Wereldkampioen sprint 2012 en afstanden (1000 meter)

Wat was uw eerste auto?

„Een heel oude Mitsubishi Galant. Hij zat vol gaten en deuken, ik nam hem over van een oom en tante. Het was achteraf nog lastig om er vanaf te komen, zelfs in Afrika wilden ze ’m niet meer hebben.”

En de droomauto van uw jeugd?

„Een Lamborghini. Ik woonde op een boerderij en daar hadden we altijd Lamborghini-trekkers. De auto’s van Lamborghini vind ik nog steeds gaaf, je kunt zién dat het sportwagens zijn.”

Wat rijdt u nu?

„Een Renault Mégane stationcar van onze sponsor. Op dit moment rijd ik trouwens in de Audi A8 van de directeur van Control. Was een weddenschap: als ik wereldkampioen zou worden, mocht ik een maand in zijn auto rijden. Ik hield woord en hij dus ook.”

In welke auto wilt u absoluut niet gezien worden?

„De Fiat Multipla natuurlijk. En de Renault Vel Satis, daar ben ik ook niet kapot van.”

Wat is het stomste dat u ooit met een auto hebt gedaan?

„In het centrum van Monaco een halve dag de contactsleutel in het portier laten zitten. Toen we bij de auto terugkwamen, stond hij er nog, met de sleutel nog keurig in de deur.”

Wat is uw grootste ergernis achter het stuur?

„Mensen die op de weg enorm de moraalridder gaan uithangen en met opzet langzaam gaan rijden.”

Als ik minister van Verkeer was dan zou ik…

„…vol inzetten op elektrische auto’s. Ze zijn erg lelijk, maar ik denk toch dat daar de toekomst ligt voor de autobranche. Al moet de elektriciteit wel schoon opgewekt worden, wat mij betreft met kernenergie.”