VS: 9000 mariniers weg uit Okinawa

De Verenigde Staten en Japan zijn het erover eens dat zo’n 9.000 Amerikaanse mariniers worden teruggetrokken van het strategisch belangrijke Japanse eiland Okinawa. Ook zal een deel van het grondgebied op het eiland waar de Amerikanen legerbases hebben aan Japan worden teruggegeven.

De Amerikaanse militaire aanwezigheid op het eiland is in Japan al jaren fel omstreden. Er zullen nog zo’n 10.000 manschappen achterblijven. Ook blijft de luchtmachtbasis Kadena, het grootste Amerikaanse militaire vliegveld in de regio.

De troepen die weggaan zullen gelegerd worden op onder meer het Amerikaanse eilandje Guam in de Stille Oceaan en op Hawaï. Het akkoord tussen Washington en Tokio werd mogelijk doordat het werd losgemaakt van de vraag wat er gebeurt met de belangrijke Amerikaanse helikopterbasis Futenma, in een dichtbevolkt deel van Okinawa, die veel overlast veroorzaakt.

Voor de Verenigde Staten blijven de bases in Japan belangrijk om hun rol als hoofdrolspeler in regio te kunnen blijven vervullen. President Obama heeft aangekondigd dat de Verenigde Staten zich meer dan voorheen op het Verre Oosten zullen richten.

Voor Japan is de Amerikaanse militaire aanwezigheid ook van groot belang, vooral tegen de achtergrond van de spanning op het Koreaanse schiereiland en de opkomst van China als regionale grootmacht. (Reuters, AP)