Verwachte halvering winst Ten Cate

Zoals verwacht boekte Ten Cate een fikse winstdaling. De terugloop van orders van het Amerikaanse leger drukte de cijfers.

Het vorige jaar was er een om in te lijsten voor materialenproducent Koninklijke Ten Cate. Niet alleen werd een recordomzet en recordwinst geboekt, ook nam het Amerikaanse leger gretig aftrek van de materialen van het bedrijf uit Almelo. Maar dat de droomcijfers in 2012 geen gevolg zouden krijgen, lag in de lijn der verwachting. Bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers van 2012 bleek vandaag dat de nettowinst inderdaad fors daalde.

Ten Cate zag de winst in de eerste maanden van 2012 met 49 procent dalen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hiermee werd de eerdere voorspelling uit het jaarverslag dat 2012 „een heel ander jaar zou worden dan 2011”, vooralsnog waarheid. Het bedrijf uit Almelo boekte in de eerste drie maanden een nettowinst van 5,1 miljoen euro. Vorig jaar was dit nog 10 miljoen euro. Ook de omzet daalde, met 8 procent naar 257 miljoen euro, tegen 279 euro in de eerste maanden van 2011.

Voor Ten Cate en veel analisten kwamen de minder rooskleurige cijfers dus niet als verrassing. Door de grote orders van het Amerikaanse ministerie van Defensie voor het zogenoemde ‘Defender M’ materiaal, begin 2011, was de situatie niet te vergelijken met de laatst afgesloten periode. „Dat de omzet toen zo hoog was, kwam omdat het Amerikaanse leger toen nieuw materiaal nodig had, nadat het in december de camouflagekleuren van de uniformen besloot aan te passen”, verklaart bestuurder Frank Spaan. Het Pentagon besloot tot de verandering van de uniformen omdat de soldaten in met name Irak en Afghanistan kritiek hadden geuit op de grijze camouflagekleuren van de hypermoderne uniformen, die niet bij de omgeving zouden passen.

Defender M, de stof die Ten Cate vorig jaar dus tot grote winsthoogte stuwde, is een brandwerende stof die ademt en de lichaamswarmte van de militair afschermt voor infraroodcamera’s. Zowel de Amerikaanse marine als de landmacht gebruiken het materiaal . Door de terugloop van orders uit Washington noemt het bedrijf de groei van de beschermende stoffenafdeling dit jaar „terughoudend”. De terugloop in orders is te verklaren door de terugtrekking van het Amerikaanse leger uit Irak. „Er zijn nu gewoon minder Amerikanen die uniformen nodig hebben”, aldus Spaan.

Ten Cate liet weten dat het aantal orders van het Amerikaanse leger aan het einde van het eerste kwartaal wel weer wat aantrok. Dit komt omdat de Amerikanen het materiaal bij meer legeronderdelen gaat inzetten, waaronder de ‘special-forces’. Ook wordt het gebruik van de ‘Defender M’ dit jaar uitgebreid naar niet-militaire markten. Zo gaat het materiaal in een aantal landen worden ingezet in de industrie en bij bosbranden. „Zonder camouflage dan natuurlijk. Ook gaat de oproerpolitie er in een aantal landen mee werken”, zegt Spaan.

Het ruim 300 jaar oude Ten Cate is van oudsher textielproducent, maar richt zich de laatste jaren, naast defensiematerialen, steeds meer op lucht- en ruimtevaart. In beide markten ziet het bedrijf gunstige vooruitzichten. Het bedrijf noemt deze afdeling als een belangrijke pijler voor de groei op de lange termijn. In 2008 nam Ten Cate het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf YLA en CCS Composites in Californië over. Ook maakt Ten Cate het materiaal van de vleugels en de luchtinlaten van de Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld.

Op de industriële markt tracht Ten Cate Industrial Composites nieuwe markten te ontwikkelen. Zo nam deze divisie recentelijk het Amerikaanse composietenbedrijf PMC Baycomp over.

De kunstgrasdivisie blijft het zorgenkindje voor Ten Cate. Hier was ook in het begin van 2012 nog geen herstel zichtbaar. Dit wordt deels geweten aan „seizoenseffecten”. Wel verwacht Spaan dat dit segment aan zal trekken.

De geosynthetische divisie (doeken en folies voor land- en waterbouw) voldeed aan de verwachtingen van het bedrijf en bleef groeien, zo blijkt uit het kwartaalverslag.

Ten Cate liet weten de bij het jaarverslag gepresenteerde verwachting voor het gehele jaar niet te wijzigen, onvoorziene omstandigheden daargelaten. De materialenproducent voorziet dat de groei in de resterende maanden van 2012 toe zal nemen en het niveau van 2011 zal gaan halen. „Maar een groei van de winst zit er in 2012 niet in. Dit jaar gaan we voor eerst voor stabiliteit”, zegt Spaan. „Daarna kunnen we weer gaan groeien.”

Vorige week werd in de algemene aandeelhoudersvergadering het dividend over het boekjaar 2011 vastgesteld op 0,95 euro, 20 cent meer dan in 2010. Het aandeel Ten Cate stond vrijdag om 12 uur op 23 euro.