Verkiezingsdatum ligt definitief vast: 12 september

Een stemlokaal in 2010.
Een stemlokaal in 2010. Foto Hollandse Hoogte / Bram Petraeus

De datum voor de Tweede Kamerverkiezingen ligt nu definitief vast: het wordt woensdag 12 september 2012. Dat heeft het kabinet bepaald.

Afgelopen weekend liep de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV op de klippen. Er was vervolgens onenigheid over de datum waarop nieuwe verkiezingen moesten plaatsvinden, omdat VVD, PvdA en SP voor de zomer (dat zou dan 26 juni worden) verkiezingen wilden. Toen Samsom dat standpunt namens de PvdA liet varen, lag al zo goed als vast dat het 12 september zou worden. Vandaag werd die datum dus definitief vastgelegd.

Omdat het Catshuisberaad na zeven weken geen bezuinigingspakket opleverde, sloegen VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks gisteren de handen ineen. Het kwam tot een ‘wandelgangenakkoord’ waarmee het begrotingstekort in 2013 teruggedrongen zou worden tot 3 procent. In het akkoord wordt een flink aantal maatregelen die de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV wilde doorvoeren teruggedraaid. Daarnaast gaat de pensioenleeftijd omhoog en wordt zowel de arbeids- als woningmarkt aangepakt.

PVV en PvdA bekritiseerden het nieuwe pakket gisteravond in het debat: volgens die partijen is de houdbaarheid beperkt omdat het tot de verkiezingen geldig is en er daarna weer nieuwe onderhandelingen nodig zijn.