Van Haersma Buma wil CDA gaan leiden - ‘serieuze kanshebber’

Nederland, Den haag ,26-4-2012. Foto Maarten Hartman. Tweede Kamer. Kabinetscrisis. Van Haersma Buma CDA verlaat de fractievergadering om mee tedelen dat de CDA fractie akkoord gaart.
Nederland, Den haag ,26-4-2012. Foto Maarten Hartman. Tweede Kamer. Kabinetscrisis. Van Haersma Buma CDA verlaat de fractievergadering om mee tedelen dat de CDA fractie akkoord gaart. Van Haersma Buma deelde gisteren mee dat de CDA-fractie akkoord was met het bezuinigingspakket. Foto NRC / Maarten Hartman

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma stelt zich verkiesbaar voor het lijsttrekkerschap van zijn partij. Dat heeft hij zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

“Ik heb de afgelopen weken de verantwoordelijkheid voor het CDA en Nederland meer dan ooit gevoeld. [...] Ik zal er staan voor het CDA. Ik zal er staan voor een vernieuwd CDA, met een blik naar de toekomst en oog voor elkaar.” - Van Haersma Buma

‘Ik heb de buik vol van wat er gebeurd is met de PVV’

Van Haersma Buma sprak uit dat hij wil regeren met partijen die willen regeren, “óók als het moeilijk is”. Hij geeft de voorkeur aan een normale meerderheidscoalitie:

“Ik heb de buik vol van wat er de afgelopen weken is gebeurd met de PVV. Ik zit er niet op te wachten dat opnieuw te doen.”

Van Haersma Buma wil verdergaan met de vernieuwingsagenda voor het CDA, die volgens hem nog niet af is, maar die hij de afgelopen week wel al in de praktijk heeft kunnen brengen.

‘Serieuze kanshebber - wie durft het tegen hem op te nemen?’

Politiek redacteur Freek Staps van NRC in een reactie:

“Dit was verwacht, zeker na het sterke optreden in het debat van gisteravond. Hij is een serieuze kanshebber. Het is de vraag wie het aandurft om het tegen hem op te nemen.”

Staps noemde het optreden van Van Haersma Buma gisteren al een prima startschot voor de leiderschapsverkiezing:

“Buma had echt een heel sterk optreden. Vlak voor hij begon aan zijn termijn zette het CDA de profielschets van de lijsttrekker online. Bij de persoonlijkheidskenmerken staan begrippen zoals ‘humoristisch, charismatisch, zelfvertrouwen uitstralend, lef en authentiek.’ Het optreden van Buma sloot daar goed op aan. Dit was een prachtig startschot voor de leiderschapsverkiezing.”

Van Haersma Buma kreeg de lachers op zijn hand tijdens het Kamerdebat

Van Haersma Buma grapte gisteren in het Kamerdebat dat het er twee dagen eerder nog op leek dat het kabinet wel een heel korte brief naar Europa zou moeten sturen. Hardop las hij voor: “Beste Olli Rehn, we hebben in Nederland een groot tekort, dat houden we nog wel even. Groetjes, Mark Rutte en Jan Kees de Jager. P.S alle andere landen moeten zich wel aan de regels houden.” Gelukkig kent de brief na het gesloten akkoord een andere inhoud, aldus Buma.

Hoe kiest het CDA de nieuwe leider?

De leden van het CDA mogen hun eigen leider aanwijzen. Na dagen van commotie binnen de partij besloot het bestuur woensdagavond tot een lijsttrekkersverkiezing. Kandidaten kunnen zich tot 4 mei aanmelden. Een commissie toetst of de kandidaten voldoen aan de opgestelde profielschets (pdf). De uitslag van de eerste ronde is op 18 mei. De twee kandidaten met de meeste stemmen gaan dan door naar een nieuwe stemronde. Op vrijdag 1 juni wordt de nieuwe leider dan bekendgemaakt. Een dag later is het congres in Rotterdam waar hij of zij dan officieel gepresenteerd wordt.

Eerder deze week maakte Marcel Wintels, interim-manager van Amarantis, in het programma Nieuwsuur bekend dat hij zich kandideert als hij voldoet aan de profielschets. Ook Marja van Bijsterveldt, de demissionair minister van Onderwijs, ambieert het leiderschap.

Van Haersma Buma tegen Samsom: de deur stond open, maar u was niet thuis