Van Bijsterveldt toch geen kandidaat-lijsttrekker CDA

Van Bijsterveldt eerder deze maand tijdens een Kamerdebat. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt stelt zich toch niet verkiesbaar voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Dat heeft ze op Twitter laten weten. Ze zegt er goed over te hebben nagedacht, maar heeft uiteindelijk toch besloten zich niet te kandideren.

Twitter avatar VanBijsterveldt MarjaVanBijsterveldt Heb er goed over nagedacht en besloten me niet kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap. Wens alle kandidaten veel succes!

Eerder deze week zeiden bronnen rond de minister tegen NRC Handelsblad dat Van Bijsterveldt zich zou kandideren als er een verkiezing onder de leden wordt uitgeschreven. Daartoe besloot het partijbestuur woensdagavond inderdaad. Dat ze nu toch geen gooi naar het leiderschap doet, heeft volgens onze politiek redacteur Freek Staps vermoedelijk te maken met de kandidaat-stelling van fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma eerder vandaag:

“Een paar dagen geleden wilde ze nog wel, maar het is niet uitgesloten dat ze de strijd met Van Haersma Buma niet wil aangaan. Hij heeft deze week met het sluiten van het wandelgangenakkoord een sterke prestatie neergezet.”

Van Haersma Buma maakte vanmiddag op een persconferentie bekend dat hij kandidaat is om voorafgaand aan de verkiezingen in september de CDA-lijst te gaan trekken. “Ik heb de afgelopen weken de verantwoordelijkheid voor het CDA en Nederland meer dan ooit gevoeld”, zo zei de fractievoorzitter in een toelichting op zijn besluit. Hij zei dat hij er niet op zit te wachten weer met de PVV te gaan samenwerken. “Ik heb de buik vol van wat er de afgelopen weken is gebeurd met de PVV.”

Vicepremier Maxime Verhagen liet deze week weten dat hij zoals verwacht niet beschikbaar is om lijsttrekker te worden. Of Van Haersma Buma nog prominente tegenkandidaten krijgt is daardoor de vraag. Mogelijk besluit staatssecretaris Bleker alsnog om zich kandidaat te stellen.