Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

PvdA verliest fors in peiling - achterban kritisch over Samsom

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom afgelopen dinsdag tijdens het Kamerdebat over de val van het kabinet. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De PvdA lijkt electoraal te worden gestraft voor het feit dat de partij deze week niet aan tafel zat bij de onderhandelingen over het begrotingsakkoord en dat akkoord ook niet wilde steunen. In een peiling van Maurice de Hond verliest de partij vijf zetels ten opzichte van afgelopen zondag.

In de nieuwste peiling zakt de PvdA van 24 naar 19 zetels. GroenLinks lijkt door de kiezer te worden beloond voor het deelnemen aan de onderhandelingen: de partij stijgt van vijf naar acht zetels. Ook D66 en de ChristenUnie, ook twee van de onderhandelende partijen, stijgen in de peiling: D66 van vijftien naar zeventien zetels, de ChristenUnie van zes naar zeven. De vijf partijen die het begrotingsakkoord sloten komen gezamenlijk uit op 76 zetels.

De PVV lijkt voorlopig geen kiezers te winnen met het veroorzaken van de kabinetsval en de felle oppositie tegen het gisteren gesloten akkoord. De partij van Wilders daalt in de peiling van negentien naar zeventien zetels. De VVD van premier Rutte verliest twee zetels en komt uit op 31, evenveel als de SP, die één zetel wint.

Onderzoek: meerderheid PvdA-kiezers staat achter akkoord

Uit een onderzoek van actualiteitenrubriek EenVandaag blijkt dat 65 procent van de PvdA-achterban achter het bereikte akkoord staat. Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna de helft van de PvdA-kiezers, 49 procent, het geen goede keuze vindt van partijleider Diederik Samsom om niet mee te onderhandelen. Van de GroenLinks-achterban krijgt de leider van hun partij Jolande Sap veel waardering voor haar keuze om wel deel te nemen aan de onderhandelingen. 87 procent steunt haar daarin.

In het algemeen kan het akkoord volgens het onderzoek rekenen op veel steun rekenen bij de kiezers. Bijna zeven op de tien Nederlanders, 69 procent, is er positief over. Bij de achterban van de deelnemende partijen is dat zelfs nog hoger. EenVandaag deed onderzoek onder veertienduizend mensen.

Hoewel het electoraat op het eerste gezicht enthousiast lijkt over het akkoord, zijn de gevolgen van de overeengekomen maatregelen nog onduidelijk, bijvoorbeeld wat de afspraken voor de koopkracht betekenen. En ook moeten veel details nog worden uitgewerkt. Zo staat er voor 1,6 miljard euro aan besparingen in het bezuinigingsprogramma, terwijl die nog nauwelijks zijn ingevuld. Dat kan de mening van de kiezer nog veranderen, schrijven onze politiek redacteuren Herman Staal en Derk Stokmans vanmiddag in NRC Handelsblad:

“Als dit allemaal duidelijk wordt, kan het eerste enthousiasme bij bijvoorbeeld GroenLinks verbleken. Toen dezelfde coalitie de militaire missie naar Kunduz steunde, vestigde Sap haar reputatie van politieke moed. Maar op termijn kweekte ze weerstand bij achterban en fractie waar ze nog last van heeft. De nieuwe PvdA-leider Diederik Samsom zal hopen dat zijn negatieve oordeel over het akkoord terecht is, en dat het CPB met een ongunstige doorrekening voor de koopkracht en economische groei komt. Zijn eerste optreden in een groot debat, na het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV, was al niet sterk, gisteren werd over Samsom geschamperd dat hij zich als een beginner langs de zijlijn had laten zetten.”