Pas verschenen

Karen Duve: Fatsoenlijk eten. Mijn leven als proefkonijn (Anständig essen. Ein Selbstversuch). Vert. Gerda Meijerink, Cossee, 334 blz. € 21,90

Duitse bestseller. Verslag van verandering van de eetgewoonten (van plofkippen naar eco-voedsel) is aanleiding tot ethische en ecologische beschouwingen over de voedselproductie.

Simon Garfield: Precies mijn type . Een boek over letters. (Just My Type). Vert. Ernst de Boer en Ankie Klootwijk, Nijgh & Van Ditmar, 368 blz. € 22,50

De Britse journalist Simon Garfield belicht de rijke geschiedenis en de subtiele gevoelswaarde van verschillende lettertypen, vanaf Gutenberg tot de meest gewaagde digitale fonts. Hij beantwoordt ook vragen als: hoe komt het dat de Helvetica de wereld heeft veroverd en waarom wordt op vrijwel alle slechte filmposters de Trajan gebruikt.

Andrew F. Gulli en Lamia J. Gulli (red.): Geen rust voor de doden (No Rest for the Dead). Vert. Ed van Eden, The House of Books, 304 blz. € 15,-

Thriller geschreven door 26 thrillerauteurs die elk een hoofdstuk voor hun rekening nemen. Ex-rechercheur Nunn probeert tien jaar na dato een moord op te lossen waarvoor de verkeerde blijkt te zijn veroordeeld.

Marlen Haushofer: Hemel die nergens ophoudt (Himmel, der nirgendwo endet). Vert Ria van Hengel, Van Gennep, 192 blz. € 17,90

Herziene vertaling. ‘Autobiografie van mijn jeugd’ noemde de Duitse schrijfster Marlen Haushofer (1920-1970) haar roman uit 1969 over een boswachtersdochter die de wereld ontdekt.

Oek de Jong: De Stok. CBK Zeeland, 48 blz. € 7,50

Nieuw deel in de Slibreeks. De Stok is een onderdeel van de Grote Zeeuwse Roman van Oek de Jong die in het najaar verschijnt.

Lieve Joris: De poorten van Damascus. Augustus, 286 blz. € 12,50

Verslag van een vijf maanden durend verblijf in Damascus uit 1993. Aangevuld met een nawoord van Lieve Joris. ‘Het innemende, persoonlijke familieportret maakt het grootste en ook het sterkste deel van het boek uit.’ (Juurd Eijsvoogel in NRC Handelsblad, 01.10.93).

Marten Toonder: Een mooie handel. Bommel in opdracht. De Bezige Bij, 184 blz. € 19,90

Uitgave van Bommel- en Tom Poesverhalen die Toonder Studio maakte in opdracht. Een hiervan is ‘De Ruitenjassenvracht’ voor de Scheepvaart Vereniging Noord: Ook verschenen: Marten Toonder: Dat spreekt (248 blz. € 15,-), Dit loopt uit de hand (224 blz. € 15,-) en Een heer van stand (216 blz. € 15,-) drie nieuwe delen in de complete uitgave van Oliver B. Bommel.

Edith Velmans-van Hessen: Het verhaal van Edith. Oorlogsdagboek. Vert. Rob van Moppes. Podium, 336 blz. € 15,-

Heruitgave van Edith Velmans- van dagboek uit WO II. Aangevuld met een interview door Judith Uyterlinde en brieven die Edith ontving na publicatie van haar dagboek.