Pakistan zet weduwes Bin Laden uit

De Pakistaanse autoriteiten hebben vanochtend vroeg drie weduwes en elf (klein)kinderen van Osama bin Laden naar Saoedi-Arabië uitgezet. Bin Laden werd bijna een jaar geleden in zijn schuilplaats in de Pakistaanse garnizoensstad Abottabad gedood door een Amerikaans commmando. De Amerikanen namen zijn lijk mee, dat boven zee werd uitgeworpen, maar lieten zijn vrouwen en kinderen achter.

De drie weduwes – twee uit Saoedi-Arabië en een uit Jemen – en twee volwassen dochters werden vorige maand tot 45 dagen gevangenis veroordeeld wegens illegaal verblijf in Pakistan. Ze kwamen eerder deze maand vrij.

Over de familie zijn weinig bijzonderheden naar buiten gekomen. De Jemenitische weduwe heeft de Pakistaanse politie verteld dat Bin Laden negen jaar in Pakistan heeft gewoond en er vier kinderen heeft gekregen, van wie er twee in Pakistaanse staatsziekenhuizen zijn geboren.Bin Ladens verblijf heeft Pakistans betrouwbaarheid als bondgenoot van het Westen verder ondermijnd.

Een Amerikaanse federale rechter weigerde intussen de regering van president Obama opdracht te geven de foto’s en video-opnamen vrij te geven van de liquidatie van Bin Laden. De conservatieve organisatie Judicial Watch, die ijvert voor transparant overheidsbeleid, had daarom gevraagd. De CIA en het ministerie van Defensie willen de opnamen niet vrijgeven omdat dat gevaren voor de nationale veiligheid zou opleveren. Het Witte Huis meldde destijds dat Obama zelf tegen publicatie van foto’s van Bin Ladens lijk had besloten. De rechter legde zich bij het oordeel van de autoriteiten neer. (Reuters, AFP, AP)