Omstreden vogelgrieponderzoek mag toch gepubliceerd worden

Eenden in de Vietnamese provincie Ha Nam. Foto AP / Na Son Nguyen

Het omstreden vogelgrieponderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam kan worden gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science. Staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) heeft een exportvergunning afgegeven voor de publicatie van het onderzoek. Dat maakte zijn ministerie vanmiddag bekend.

Onderzoekers van het Erasmus MC fabriceerden een vogelgriepvariant die gevaarlijk is voor mensen. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van een Amerikaans instituut. De onderzoekers wilden hun bevindingen publiceren in het wetenschappelijke tijdschrift Science, maar daar stak het Amerikaanse National Science Advisory Board on Biosecurity (NSABB) aanvankelijk een stokje voor. De gegevens zouden kunnen worden misbruikt door kwaadwillenden. De publicatie werd daarop opgeschort.

Na een aantal aanpassingen trok de NSABB het negatieve advies in. Desondanks hield de Nederlandse overheid vast aan een exportverbod van de resultaten. Voor de publicatie was ook een exportvergunning nodig, omdat het vogelgriepvirus een micro-organisme is dat op een Europese lijst staat waarvoor bij uitvoer naar het buitenland een vergunning nodig is. Hoofdonderzoeker Ron Fouchier vroeg die vergunning dinsdag aan.

Bleker heeft volgens het ministerie alle voordelen en risico’s afgewogen, meldt persbureau Novum vanavond. Het positieve advies van de NSABB en het besluit van de Amerikaanse overheid om het advies over te nemen heeft de staatssecretaris ook meegenomen in zijn overwegingen. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat de exportvergunning kan worden verleend.