Kortkolom economie

Werkloosheid Spanje hoger; afwaardering

Madrid. Op de financiële markten is de paniek over Spanje opnieuw opgelaaid in reactie op een combinatie van slecht nieuws over de vierde economie van de eurozone. De tienjaarsrente op Spaans schuldpapier steeg vanochtend bijna tot 6 procent, een renteniveau waarbij de Europese Centrale Bank eerder besloot om te interveniëren op de obligatiemarkt. Ook de rentes van Italië en Frankrijk liepen op. Vanochtend werd bekend dat de werkloosheid in Spanje tijdens het eerste kwartaal van 2012 met 365.900 mensen is opgelopen, tot 24,44 procent van de beroepsbevolking. Volgens cijfers van het nationale statistiekbureau INE zitten nu in totaal 5.639.500 mensen zonder officieel werk. In 1,7 miljoen huishoudens zijn alle gezinsleden werkloos. De tegenvallende werkloosheidscijfers volgen op de aankondiging, vannacht, van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s om de ‘rating’ van de Spaanse staatsschuld met twee stappen af te waarderen, van A naar BBB+. (NRC)

Samsung nu grootste telefoonmaker

Rotterdam. De Koreaanse elektronicagigant Samsung heeft Nokia ingehaald als grootste producent van mobiele telefoons ter wereld. Nokia verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar 82,7 miljoen telefoon (waarvan 11,9 miljoen smartphones). Dat waren er vorig jaar nog 108 miljoen, maar Nokia’s aandeel daalt snel. Volgens onderzoeksbureau Strategy Analists verkocht Samsung in het eerste kwartaal van 2012 93,5 miljoen mobiele telefoons en is het daarmee officieel de grootste telefoonproducent. Apple staat op de derde plaats, met 35 miljoen smartphones. Samsung maakte gisteren ook zijn kwartaalresultaten bekend, maar liet het aantal verkochte telefoons achterwege. Het Koreaanse conglomeraat behaalde een winst van ruim 5.000 miljard won (3,3 miljard euro) op een kwartaalomzet van 30 miljard euro. Daarvan is het grootste deel afkomstig van mobiele apparaten als smartphones en tablet pc’s - verreweg het meest winstgevende onderdeel van Samsung. (NRC)

Omzet USG daalt, winst wel gestegen

Amsterdam. Uitzendorganisatie USG People heeft het afgelopen kwartaal een winst van 6,3 miljoen euro behaald. De winst in dezelfde periode vorig jaar bedroeg 7,5 miljoen euro, maar dat bedrag was bijna in zijn geheel te danken aan de waardeverandering van de derivatenportefeuille. De normale activiteiten leverden toen een verlies op van 0,7 miljoen euro. Dat blijkt uit de resultaten over het eerste kwartaal van 2012 die het bedrijf vandaag bekendmaakte. De omzet van de uitzendorganisatie daalde met 9 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en kwam uit op 705,1 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg de omzet in het eerste kwartaal nog 775,8 miljoen euro. De resultaten werden door analisten en beleggers op de Amsterdamse beurs goed beoordeeld. Het aandeel stond rond het middaguur op 7,09 euro, een winst van bijna 11 procent. (NRC)

Amazon: meer omzet, minder winst

Rotterdam. Amazon, het Amerikaanse online winkelplatform en leverancier van webdiensten, heeft zijn omzet in het afgelopen kwartaal verbeterd met 34 procent tot 13,2 miljard dollar (10 miljard euro). De verkoop van digitale boeken, film en muziek nam toe door de introductie van een goed verkopende tablet pc, de Kindle Fire. Amazon gaat ook in Europa zijn Kindle e-readers verkopen en bouwde boekwinkels voor de Britse, Duitse, Franse, Spaanse en Italiaanse markt. Ook al viel de winst na belastingen lager uit (130 miljoen dollar) reageerden beleggers positief op de verbeterde operationele winstmarge. (NRC)