Jumbo heft merknaam C1000 supermarkten op

De C1000 supermarkten gaan verdwijnen. Eigenaar Jumbo gaat circa 300 C1000-winkels exploiteren onder de eigen merknaam. 136 winkels zullen worden verkocht aan Ahold en Coop.

In een persbericht laat Jumbo weten dat er in de afgelopen maanden „diverse formulescenario’s” zijn geanalyseerd, maar dat het tot de conclusie is gekomen dat „één sterke Jumbo formule de klant uiteindelijk het meeste te bieden heeft.”

In de komende jaren zullen 300 C1000 winkels worden omgebouwd tot Jumbosupermarkten. Daardoor stijgt het aantal Jumbovestigingen tot 600, en groeit het marktaandeel van het merk tot 20 procent, zo laat de keten in het persbericht weten. Het marktaandeel van grote concurrent Albert Heijn is nu 33,5 procent.

In november van het afgelopen jaar nam Jumbo C1000 over van investeringsmaatschappij CVC voor 900 miljoen euro. Met de overname van de 423 C1000-winkels groeide het Brabantse familiebedrijf in één klap uit tot een majeure speler in de supermarktwereld. De NMa keurde de overname goed op voorwaarde dat Jumbo in 18 steden winkels zou verkopen. In Ahold en Coop heeft het Brabantse familiebedrijf inmiddels twee kopers gevonden.

De 600 winkels die Jumbo gaat exploiteren zullen worden samengevoegd onder één „versterkt” Jumbo-merk, zo stelt topman Frits van Eerd. „Wij gaan de kracht van beide formules nu samenbrengen onder het Jumbo merk. Dit zal een geweldige impuls geven aan een nog betere Jumbo formule.”

De integratie van Jumbo en C1000 gaat verder dan alleen de merknaam. Jumbo verwacht „aanzienlijke synergievoordelen” te kunnen halen door het samenvoegen van de twee supermarktketens. Zo zullen de activiteiten van de tien gezamenlijke distributiecentra worden „herverdeeld”. Het distributiecentrum in Gieten zal worden verkocht aan Coop. Ook de activiteiten van de twee hoofdkantoren zullen worden geïntegreerd. Daardoor zullen er ongeveer 500 arbeidsplaatsen verdwijnen. De reorganisatie van de distributiecentra zal niet leiden tot banenverlies, zo verwacht Jumbo. Door minder gebruik te maken van flexcontracten kunnen de vaste arbeidsplaatsen worden behouden.

Topman Frits van Eerd belooft dat de integratie „zo zorgvuldig mogelijk” en met „aandacht voor iedere werknemer” zal worden uitgevoerd.