Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

J.K. Rowling stapt over

J.K. Rowling schrijft een boek voor volwassenen en kiest meteen voor een nieuwe uitgever. En de bibliotheek van Pim Fortuyn staat straks online.

Toen in 2009 de inboedel van Pim Fortuyns woonhuis werd geveild, kocht de gemeente Rotterdam niet alleen een bureau, een bureaustoel en een portret, maar ook de complete boekenverzameling van de vermoorde politicus. En zo kwamen de 4.893 boeken dat jaar terecht bij het Rotterdamse gemeentearchief. Op de tiende sterfdag van Fortuyn heeft het archief de verzameling digitaal geheel ontsloten. De website komt vandaag online en is te bezoeken via gemeentearchief.rotterdam.nl (doorklikken naar ‘bibliotheek’ en ‘bibliotheek Fortuyn’). Er zijn titels die je zou verwachten, zoals Wim Kok: vijftien jaar vakbeweging, titels die je licht verrassen, zoals Een literaire wandeling door Leiden (1986), of juist aan het denken zetten, zoals Tien dagen die de wereld deden wankelen, het ooggetuigeverslag van de Russische revolutie van 1917 door John Reed. Waar Pim Fortuyn zich vastbeet in literaire theorie, bedreef uitgeverij Meulenhoff Boekerij deze week ‘literaire praktijk’ door zich de vertaalrechten toe te eigenen van J.K. Rowlings dit najaar te verschijnen nieuwe boek. De Britse auteur, bekend van de reeks boeken over Harry Potter (wereldwijd 450 miljoen verkochte exemplaren), zorgde twee weken geleden voor opschudding toen ze bekendmaakte een roman voor volwassenen te hebben geschreven: The Casual Vacancy, een zwarte komedie over de inwoners van het Engelse plattelandstadje Pagford. Verschillende Nederlandse uitgevers, waaronder Luitingh Sijthoff, boden mee voor de rechten. Het voorschot is aanzienlijk, maar uitgever Maaike Le Noble van Meulenhoff Boekerij noemt geen bedragen. „Wel kan ik zeggen dat de keuze op ons is gevallen door de combinatie van het voorschot en een marketingplan. Rowling moet natuurlijk opnieuw worden gepositioneerd als auteur voor volwassenen.” Uitgeverij De Harmonie laat desgevraagd weten „uit principe nooit mee te bieden met veilingen”. Zij hebben gelukkig nog de backlist.