Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Guardiola heeft al opvolger bij Barça: assistent ‘Tito’ Vilanova

‘Pep Guardiola’ (links) en Tito Vilanova op de bank bij Barcelona.
‘Pep Guardiola’ (links) en Tito Vilanova op de bank bij Barcelona. Foto AFP / Lluis Gene

Tito Vilanova wordt na dit seizoen trainer van FC Barcelona. Hij volgt Josep Guardiola op, de succescoach die vandaag bekendmaakte na vier jaar op te stappen.

Clubvoorzitter Sandro Rosell maakte de verrassende aanstelling vandaag bekend op de persconferentie die ingelast was om het vertrek van Guardiola wereldkundig te maken. De namen van Laurent Blanc (bondscoach van Frankrijk), Marcelo Bielsa (coach van Athletic Bilbao) en Ernesto Valverde (die aan het eind van dit seizoen opstapt bij Olympiacos Piraeus) deden de ronde als mogelijke vervangers.

Guardiola zei dat hij na vier jaar op de bank erg moe is en moet bijkomen. “Vier jaar als coach is een eeuwigheid.” Zijn opvolger, de 42-jarige Francesc ‘Tito’ Vilanova Bayo, was sinds 2007 zijn assistent - eerst nog bij Barcelona B en sinds 2008/2009 bij het hoofdteam. Samen pakten ze in de afgelopen vier jaar dertien prijzen. De finale van de Spaanse beker, tegen Athletic Bilbao op 25 mei, is de laatste wedstrijd waarbij Guardiola coach is.

De nieuwe hoofdcoach zal de rivaliteit tussen Barcelona en Real Madrid waarschijnlijk niet doen afzwakken: hij was degene die Madrid-coach Mourinho aan het begin van dit seizoen op het hoofd sloeg. Mourinho duwde hem eerder een vinger in het oog.

Vilanova begon net als Guardiola begin jaren negentig als speler van de Catalanen, maar wist daar niet door te breken en vervolgde zijn actieve loopbaan bij kleinere Spaanse clubs. In 2002 stopte hij als profvoetballer.