Ex-leider Liberia medeplichtig aan oorlogsmisdaden

Voormalig krijgsheer en president van Liberia Charles Taylor is gisteren door het Speciale Hof voor Sierra Leone veroordeeld wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Taylor werd schuldig bevonden aan het bewapenen, financieren en anderszins steunen van de rebellengroep Revolutionary United Front in buurland Sierra Leone.

De rechters achten niet bewezen dat Taylor bevel gaf voor de misdaden, maar wel dat zijn steun „onmisbaar en doorslaggevend” was. Daarmee is hij medeplichtig aan alle elf aanklachten van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, waaronder onder andere moord, seksueel geweld, terreur, verminking, plundering en het rekruteren en inzetten van kindsoldaten.

Hoewel de uitspraak unaniem was, hadden de vier rechters volgens bronnen rond het hof eerder een meningsverschil over het vonnis. Aan het einde van de zitting wilde een van de rechters zich volgens een journalist van Channel 4 hierover uitlaten, maar het geluid werd uitgezet. „Er waren geruchten over conflicten tussen de rechters, wat deels verklaard waarom het zo lang geduurd heeft voordat ze tot een oordeel kwamen”, zei Carsten Stahn, professor internationaal strafrecht aan de Universiteit van Leiden tegen Reuters.

Aanklagers, slachtoffers en mensenrechtenorganisaties reageerden verheugd op het vonnis. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon noemde de veroordeling „een belangrijke mijlpaal voor het internationaal strafrecht” en „een sterk signaal aan alle leiders dat ze verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden”.

De advocaten van Taylor bestuderen het vonnis om te zien of er aanknopingspunten zijn om in beroep te gaan. Daar hebben ze twee weken de tijd voor. De rechtbank zal op 30 mei de strafmaat bepalen.

Mensen in de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown reageerden opgelucht. „Dit is een geweldige dag”, zei slachtoffer Jusu Jarkar tegen de BBC. „Ik kan niet veel doen omdat mijn armen zijn afgehakt, maar vandaag ben ik gelukkig.”

In de Liberiaanse hoofdstad Monrovia waren de reacties gemengd. Sommige Liberianen spraken van „gerechtigheid”, maar jonge aanhangers van Taylor gingen de straat op met spandoeken waarop teksten stonden als: „We houden van je Taylor, als God het wil kom je terug”.