Btw-verhoging gaat al per 1 oktober in - Rutte lovend over akkoord

Rutte afgelopen dinsdag in de Kamer tijdens het debat over de val van het kabinet. Foto Reuters / Robin van Lonkhuijsen

De verhoging van het btw-tarief van 19 naar 21 procent gaat al op 1 oktober in. Dat maakte minister De Jager van Financiën vanmiddag na de ministerraad bekend. Premier Rutte prees op zijn wekelijkse persconferentie het gisteren door vijf partijen gesloten akkoord over de begroting van volgend jaar.

Om de btw-verhoging vervroegd in te voeren moeten de Eerste en Tweede Kamer wel voor 1 oktober hebben ingestemd het wetsvoorstel. Eigenlijk zouden de aanpassingen van het btw-tarief pas op 1 januari worden doorgevoerd, maar De Jager wil haast maken. De verlaging van het btw-tarief voor podiumkunsten naar 6 procent gaat, in verband met de start van het theaterseizoen, al op 1 juli in. De permanente verlaging van de overdrachtsbelasting naar twee procent geldt ook per 1 juli, zo maakte De Jager bekend.

De Jager zei opgetogen te zijn over de steun die hij ziet voor het akkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie gisteren sloten. Vanuit de samenleving, van wetenschappers en economen, uit Europa en van financiële markten ziet hij toenemend draagvlak voor de begrotingsplannen voor volgend jaar die de vijf partijen overeen zijn gekomen.

Premier: kabinet is veel te vroeg gestopt

Rutte had op zijn wekelijkse persconferentie vanmiddag ook veel lof voor het akkoord. “Laten we blij zijn dat de Nederlandse politiek gisteren in staat is geweest om dit te realiseren”, aldus de premier. Hij zei dat het pakket maatregelen ook na de verkiezingen geldt, maar dat zaken tijdens de formatie van een nieuw kabinet natuurlijk weer aangepast kunnen worden. Wel benadrukte Rutte dat ook een nieuw kabinet voor volgend jaar zal moeten uitkomen op een begrotingstekort van drie procent.

Over de val van het kabinet zei Rutte dat de gedoogcoalitie van VVD, PVV en CDA nog lang niet klaar was met regeren. “Er had nog heel veel moeten gebeuren. We zijn veel te vroeg gestopt”, aldus Rutte. De premier zei dat er nog “heel veel” over is van het beleid van zijn gevallen coalitie. “Ik ben tevreden over het feit dat we in anderhalf jaar eruit gehaald hebben wat eruit te halen was.”