Bijna kwart van alle Spanjaarden nu werkloos - ‘cijfers vallen tegen’

Mensen staan in de rij voor een arbeidsbureau in Madrid. Foto AP / Paul White

Het werkloosheidspercentage in Spanje was al tijden het hoogste van de eurozone. Maar in het eerste kwartaal van 2012 verloren in het Zuid-Europese land nog eens 365.900 mensen extra hun baan. Het Spaanse werkloosheidspercentage steeg daardoor van 22,9 procent eind vorig jaar tot 24,4 procent eind maart.

In totaal zitten nu 5,6 miljoen Spanjaarden zonder baan. En volgens de Spaanse variant van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die de werkloosheidscijfers vandaag presenteerde, zijn er maar liefst 1,7 miljoen gezinnen in Spanje waarvan alle leden werkloos zijn.

In 2013 waarschijnlijk 26 procent werkloosheid in Spanje

De cijfers vallen volgens NRC-correspondent Merijn de Waal tegen. Maar dat de werkloosheid verder zou oplopen was wel verwacht. In 2013 zal de werkloosheid volgens prognoses zelfs waarschijnlijk zijn opgelopen tot 26 procent. Spanje is namelijk offocieel teruggevallen in en recessie. De Waal:

“Je merkt aan alles dat het slechter gaat. Je hoort van mensen dat het onzeker is of hun baan blijft bestaan, er is de paniek op de obligatiemarkten, er zijn tegenvallende bedrijfsresultaten en de regering is serieus gaan bezuinigen.”

Toch moeten de werkloosheidscijfers volgens De Waal wel met een klein korreltje zout worden genomen.

“Spanje kent een vrij grote zwarte markt. Van de 5,6 miljoen werklozen klussen er zeker 3 tot 4 miljoen af en toe bij. Maar dat biedt natuurlijk alsnog weinig soelaas als dit bijklussen bijvoorbeeld slechts één keer in de maand een muurtje witten behelst.”

Verslag van Al-Jazeera gisteren over de oplopende werkloosheid in Spanje (nog voordat de nieuwe cijfers vandaag bekend werden):

Arbeidsmarkthervormingen liggen gevoelig in Spanje

De nieuwe werkloosheidscijfers, een kritische rapport over de Spaanse bankensector, dat het IMF gisteren presenteerde, en de afwaardering van de kredietwaardigheid (ook gisteren) zal er waarschijnlijk toe leiden dat de rente op Spaanse leningen later vandaag zal oplopen tot boven de 6 procent.

Dat betekent nog meer slechts nieuws voor Spanje. En het land heeft volgens De Waal ondertussen weliswaar net een arbeidsmarkthervorming door het parlement geleid, maar De Waal stelt:

"Dat zal zeker niet de laatste zijn. Kwalitatief had de hervorming namelijk zeker beter gekund. Maar arbeidsmarkthervormingen liggen nu eenmaal erg gevoelig in Spanje."