Barça-trainer Guardiola stapt na dit seizoen op

Josep Guardiola als trainer van Barcelona tijdens de halve finale van de Champions League tegen Chelsea, afgelopen dinsdag.
Josep Guardiola als trainer van Barcelona tijdens de halve finale van de Champions League tegen Chelsea, afgelopen dinsdag. Foto AFP / Pierre-Philippe Marcou

Josep Guardiola stopt na vier seizoenen bij Barcelona. De 41-jarige succescoach zal zijn contract bij de Catalanen, ondanks verregaande pogingen van de club, niet verlengen.

Update 13:40: Guardiola heeft zijn vertrek zojuist bevestigd op een persconferentie. “Vier jaar is een eeuwigheid voor een coach”, zei hij.

“Ik heb het enorm naar mijn zin gehad bij deze club, het was mijn thuis, maar ik ben uitgeput en ik moet nu bijkomen. Als ik was doorgegaan, was dat niet goed geweest voor Barcelona. Ik ben tevreden met mijn werk van de afgelopen vier jaar en ben er trots op dat ik de trainer van deze club was.”

Twitter avatar FCBarcelona FC Barcelona Sandro Rosell: “We need to learn from what Guardiola has left us.” #FCBLive

Eerder vandaag kwam via bronnen bij de club al naar buiten dat Guardiola zou gaan opstappen.

Dertien prijzen in 3,5 jaar

Guardiola speelde tussen 1990 en 2001 263 wedstrijden voor Barcelona. Nadat hij in 2006 zijn actieve loopbaan beëindigde, werd hij coach van Barcelona B. Kort daarna, in mei 2008, werd hij aangesteld als hoofdtrainer, als vervanger van Frank Rijkaard. Dat was een verrassing, omdat ‘Pep’ Guardiola nog maar 37 was en weinig ervaring had als trainer.

Het pakte goed uit. Barcelona werd onder zijn leiding drie maal op rij kampioen van Spanje (in 2009, 2010 en 2011), won eenmaal de nationale beker (2009), tweemaal de Champions League (2009 en 2011) en tweemaal de wereldbeker voor clubteams (2009 en 2011). Van de zestien grote prijzen die Barcelona in 3,5 jaar onder Guardiola kon winnen, werden er dertien binnengesleept. Het Catalaanse team met Messi, Xavi en Iniesta als sterspelers en Guardiola langs de zijlijn werd bovendien geprezen om het ‘tiki-taka’-voetbal: balbezit, korte passjes, driehoekjes en veel beweging.

Bekendmaking komt na teleurstellende week voor Barça

Maar het lijkt het sterk op dat de landstitel dit jaar aan Real Madrid gelaten moet worden: Barcelona verloor afgelopen zaterdag in eigen huis van de aartsrivaal. Het verschil is nu zeven punten met nog vier wedstrijden op het programma. In de Champions League werd Barcelona dinsdag uitgeschakeld door Chelsea. Op de persconferentie na de wedstrijd zei Guardiola al goed na te gaan denken over zijn toekomst bij de club.

Zijn contract liep af aan het eind van dit seizoen. Guardiola liet de club lange tijd in onzekerheid, ondanks aanhoudende pogingen van de clubleiding om hem te behouden. Onlangs zouden ze hem een blanco cheque hebben aangeboden waarop hij zelf zijn loon mocht invullen. Ook zou hij aankomende zomer mogen uitgeven wat hij wilde om het team te versterken.

Dat al die moeite gedaan werd is goed voor te stellen, zegt onze correspondent in Spanje Merijn de Waal: “Hij is een god in Barcelona.”