Vlaanderen wil onder water zetten polder nu afdwingen

Vlaanderen wil Nederland gaan dwingen de Zeeuwse Hedwigepolder onder water te zetten, als de beslissing daarover in de Tweede Kamer wordt uitgesteld tot er een nieuwe regering is.

Dat bleek gistermiddag in een debat in het Vlaamse parlement in Brussel. Vooral de Vlaamse christen-democraten (CD&V) van Kris Peeters, minister-president van Vlaanderen, drongen erop aan dat hij geen verder uitstel zou accepteren. De andere regeringspartijen in Vlaanderen, de socialisten en de Vlaams-nationalistische N-VA, sloten zich daarbij aan, evenals oppositiepartijen.

Peeters beloofde dat hij, als het uitstel er echt komt, zou nagaan hoe het artikel in werking kan worden gezet dat arbitrage regelt bij een probleem in de uitvoering van het Scheldeverdrag met Nederland – in dat verdrag staat dat de hele Hedwigepolder onder water komt. „Vlaanderen maakt zich op voor een gang naar de rechter”, zegt Bart Martens van de Vlaamse socialisten. „De speeltijd is over. Er zou in 2007 al begonnen worden aan de werkzaamheden in de Hedwigepolder en er staat nog steeds geen spade in de grond.”

In Den Haag werd juist gisteren besloten om het vervolg van het debat over de Hedwigepolder, dat gisteren zou worden gehouden, uit te stellen. Dat volgt nu pas na het reces, op zijn vroegst half mei. De Tweede Kamer wil eerst een brief van staatssecretaris Henk Bleker (Natuur, CDA) om te horen wat de val van het kabinet precies betekent voor zijn plan om de Hedwigepolder maar gedeeltelijk onder water te zetten. Die brief komt morgen in de loop van de middag, laat een woordvoeder van Blekers ministerie weten.

In Den Haag gaan betrokkenen ervan uit dat de Europese Commissie en Vlaanderen Nederland wel enig respijt geven, nu het kabinet is gevallen. Peeters zei echter dat hij Nederland nog een paar dagen of een paar weken de tijd wilde geven.