Syrische regering beschuldigt rebellen van explosies in Hama

De raketbeschieting die gisteren aan zeker 16 mensen het leven kostte in Hama, een stad in het midden van Syrië, is volgens de Syrische regering veroorzaakt door opstandelingen. Dat meldden Syrische staatsmedia. De oppositie zegt echter dat de schutters horen bij de militaire troepen van president Bashar al-Assad.

De ontploffingen zouden volgens de regering zijn veroorzaakt toen explosieven van opstandelingen per ongeluk afgingen. De Syrische activist Rami Abdul-Rahman heeft de VN-waarnemers opgeroepen om het geweld in Hama te onderzoeken. Volgens de activisten is Hama hevig gebombardeerd door het Syrische leger. Ze ontkennen stellig iets met de beschieting te maken te hebben.

Vredesplan wordt geregeld geschonden

Het vredesplan van Kofi Annan, dat 12 april van start ging, wordt geregeld geschonden. Deze week zei VN-gezant Kofi Annan dat de situatie in Syrië nog onaanvaardbaar is. Volgens een woordvoerder van Annan blijkt uit satellietbeelden en andere “aannemelijke berichten” dat vooral het regime de afspraken uit het vredesplan blijft schenden. De Syrische regering hamert er juist op dat het de opstandelingen zijn die het vredesplan schenden. In welke mate dit gebeurt, valt volgens onze buitenlandredacteur Carolien Roelants echter niet goed te zeggen:

“De regering heeft altijd al gezegd dat er onder de vreedzame oppositie gewapende extremisten aanwezig zijn. Dat is af en toe waar, voor zover het bewezen kan worden. De oppositie heeft dit ook nooit ontkend. Er zijn echter nog altijd veel minder doden aan de kant van de regering dan aan de kant van de oppositie. In welke mate het vredesplan wordt geschonden, door beide kanten, valt niet te zeggen.”

Een team van vijftien VN-waarnemers is in Syrië aanwezig. Dit aantal zal worden opgehoogd naar driehonderd. Activisten zeggen dat de aanwezigheid van waarnemers van de VN ervoor zorgt dat er geen aanvallen worden uitgevoerd. Zodra de waarnemers echter hun hielen lichten worden de aanvallen hervat. In Hama werden maandag na een bezoek van de VN-waarnemers naar verluidt dertig mensen gedood door het regeringsleger. Volgens activisten was dit een vergeldingsactie.


Grotere kaart weergeven