Strakker met dezelfde inhoud

Van weekblad naar maandblad. De gloednieuwe HP/De Tijd oogt als een chique glossy. Voor het laatste nieuws en de duiding ervan moet je op de site zijn.

Jammer. Het gloednieuwe maandblad HP/De Tijd heeft voor zijn eerste ‘/Debat’ Roemer en Pechtold gestrikt. Eerste zin: „Ze hebben fikse kritiek op het ‘doorstampende’ kabinet-Rutte.” Laat maar. Na zaterdag wil je niet een interview met politici lezen van vóór die zaterdag. Vervelend voor de redactie dat in nummer 1 meteen al een achterhaald interview staat.

Vorige week verscheen weekblad HP/De Tijd voor het laatst (à 3,95 euro), nu is het een maandblad (5,95 euro) en het is veel mooier geworden. Strakker vormgegeven, groot en goed beeld, heldere pagina’s. Vorige week woog het blad zo’n 150 gram (76 pagina’s), deze maand ruim 350 gram (144 pagina’s). Als je er een oud nummer bij pakt (die van vorige week), ziet dat er meteen muf en zelfs groezelig uit – het nieuwe HP/De Tijd oogt als een chique glossy, met een harde rug. Metamorfose geslaagd. Eén irritant dingetje: het /-teken is nogal aanwezig. Alle rubrieksnamen en de kleine kopjes beginnen ermee, alle teksten eindigen met /. Het aantal /’s tellen gaat te ver, maar het zijn er veel.

Inhoudelijk blijft HP/De Tijd wat het was. „/Max Pam” schrijft nog altijd over boeken, in de sectie /Cultuur. Ook Beatrijs Ritsema heeft haar column behouden, deze maand schrijft ze over huismoederporno: „/Hoe sterker de vrouw, hoe sterker het verlangen naar onderwerping”, staat erboven. Verder doet het blad behalve aan high ook nog steeds aan low culture. Zo lezen we een interview met actrice /Charlize Theron, die het „allemaal niet cadeau heeft gekregen.” En er blijft ruimte voor het moderne leven. Als mannen zeggen dat een vrouw humor moet hebben, bedoelen ze: ‘dat ze om mijn grapjes lacht’, zegt cultuurfilosoof Jan Drost.

In de sectie /Politiek behalve een achterhaald interview een interessant stuk (/Analyse) over „de achtertuin van Emile en Geert”. Niet alleen hebben Brabanders en Limburgers nu flinke invloed op de politiek – dat is al decennialang zo, betoogt HP/De Tijd. En dan wijst het blad niet alleen op de overmacht van de (katholieke) RKSP/KVP/CDA. Ook voor de typische Randstadpartij D66 was het Zuiden belangrijk: initiatiefnemer Hans Gruijters en politiek leider Hans van Mierlo werden geboren in respectievelijk Helmond en Breda.

Tegenvaller is wat op de omslag als ‘/Exclusief’ wordt aangeprezen: De geheimen van Beatrix’ lakeien. Niet exclusief, wel lekker om te lezen. Anonieme oud-werknemers van de Dienst Koninklijk Huis vertellen dat Beatrix „ongelooflijk sterke koffie” drinkt, het lijkt „bijna teer”. En ze is wel eens, na reguliere sluitingstijd, bij een IKEA wezen winkelen.

Het blad mag dan de val van het doorstampende kabinet gemist hebben, voor het nieuws en HP’s duiding ervan is er HP/De Site. De redactie hoopt dat u elke dag langskomt. Tot er weer een nieuw maandblad is.

Oh, toch nog de /’tjes geteld: 222. Ik kan er één of twee gemist hebben.