Speciale Hof voor Sierra Leone velt vonnis over Charles Taylor

Bij het Speciale Hof in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, stelt een televisiecrew een schotel op om de uitspraak in Leidschendam te kunnen volgen. Foto AFP / Issouf Sanogo

Het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) doet vandaag uitspraak in de zaak van Charles Taylor. De vroegere krijgsheer die president van Liberia werd, wordt ervan beschuldigd steun te hebben gegeven aan de bloeddorstige rebellen in de burgeroorlog in het buurland Sierra Leone. Hij zou zich daarvoor hebben laten betalen met diamant, gedolven door slaven. Een eventuele straf moet Taylor in Groot-Brittannië uitzitten.

Het wordt de eerste uitspraak van een internationaal tribunaal over een voormalig staatshoofd sinds het Neurenbergse proces tegen Karl Dönitz, de marineofficier die Duitsland korte tijd leidde na de zelfmoord van Adolf Hitler. Aanklagers bij het SCSL hebben de 64-jarige Taylor geportretteerd als een meedogenloze leider, die de rebellen in zijn buurland van wapens, munitie en ander materieel voorzag in ruil voor diamant.

Naomi Campbell en haar diamanten

De rebellen van het Revolutionaire Verenigd Front (RUF) en de Revolutionaire Raad van de Strijdkrachten (AFRC) waren berucht om hun niets ontziende geweld tegen burgers, die vaak gruwelijk werden verminkt, zo schrijft Novum Nieuws. De meeste nog levende leiders van deze groepen zijn door het hof veroordeeld en gevangengezet.

Taylor presenteerde zichzelf in de rechtszaal als een staatsman en vredestichter. In het zeven maanden durende proces trok de getuigenis van supermodel Naomi Campbell, die verklaarde dat zij na een feestje in Zuid-Afrika diamanten had gekregen veel bekijks, maar haar verklaring bracht Taylor daar toch minder rechtstreeks mee in verband dan de aanklagers hadden gehoopt.

Aangeklaagd in 2003, opgepakt in 2006

In 2003 werd Taylor aangeklaagd wegens moord, het terroriseren van burgers, verkrachting, seksuele slavernij en het werven en inzetten van kindsoldaten in de burgeroorlog in Sierra Leone die in 2002 eindigde. Na een kortstondige ballingschap in Nigeria werd hij in 2006 aangehouden en voor berechting naar Leidschendam gestuurd.

In de rechtszaal gedroeg Taylor zich, tot in de puntjes gekleed in maatpak, meestentijds een toonbeeld van wellevendheid, hoewel hij tijdens de ondervragingen af en toe een vlaag van woede niet kon onderdrukken.

Twitter avatar SpecialCourt SCSL - Sierra Leone Hague - Watch the Taylor judgement online on April 26 at 11am Hague time, 9am GMT. Click on http://t.co/P6wnGFVd or http://t.co/ZVBQdBz0

‘Proces politiek gemotiveerd’

David Crane, de Amerikaanse jurist die de tenlastelegging opstelde, denkt dat de aanklagers genoeg bewijzen hebben aangedragen om Taylor veroordeeld te krijgen, hoewel de voormalige president geen papieren spoor heeft achtergelaten dat hem met de zaken die hem worden aangewreven in verband brengt.

Taylors Britse advocaat Courtenay Griffiths zegt dat het proces politiek gemotiveerd is, bedoeld om Taylor in West-Afrika weg te houden van de macht. Hij stelt ook dat de bewijzen van de aanklagers flinterdun zijn en voor een Britse rechtbank van tafel zouden worden geveegd.