Plan voor invoering 130 kilometer-zones gaat door

Een verkeersbord geeft de maximum snelheid van 130km per uur aan.
Een verkeersbord geeft de maximum snelheid van 130km per uur aan. Foto Hollandse Hoogte / Joost Hoving

Vanaf 1 september zal op vijfenveertig procent van de Nederlandse snelwegen 130 kilometer per uur worden gereden. Ondanks de val van Kabinet-Rutte gaat dit plan van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) gewoon door, meldt het AD.

De Tweede Kamer heeft het plan goedgekeurd. Een nieuw kabinet kan de plannen eventueel wel weer terugdraaien. De toegestane hogere snelheid geldt in sommige gevallen alleen ‘s avonds en ‘s nachts. Waar de hogere snelheid niet mogelijk is vanwege het milieu en de verkeersveiligheid, geldt een lagere maximumsnelheid.

Het afgelopen jaar is er op verschillende zones geëxperimenteerd met de maximale snelheid van 130 kilometer per uur. In november kondigde Schultz nog aan dat de snelheid op zestig procent van de snelwegen omhoog zou gaan, maar daar stak het CDA eind vorig jaar een stokje voor uit vrees voor een toename van het aantal verkeersslachtoffers en een verslechtering van de luchtkwaliteit.