Pas nu weer begaanbaar

Vehicles are driven on a stretch of a mountainous road after the Srinagar-Leh highway was opened to traffic in Zojila, 108 km (67 miles) east of Srinagar April 25, 2012. The 443 km (275 miles) long highway was opened by Indian army authorities for traffic on Wednesday after remaining snowbound at Zojila Pass, 3,530 metres (11,581 feet) above sea level, for the past six months. The pass connects Kashmir with the Buddhist-dominated Ladakh region, a famous tourist destination among foreign tourists for its monasteries, landscapes and mountains. REUTERS/Fayaz Kabli (INDIAN-ADMINISTERED KASHMIR - Tags: TRANSPORT ENVIRONMENT SOCIETY)
Vehicles are driven on a stretch of a mountainous road after the Srinagar-Leh highway was opened to traffic in Zojila, 108 km (67 miles) east of Srinagar April 25, 2012. The 443 km (275 miles) long highway was opened by Indian army authorities for traffic on Wednesday after remaining snowbound at Zojila Pass, 3,530 metres (11,581 feet) above sea level, for the past six months. The pass connects Kashmir with the Buddhist-dominated Ladakh region, a famous tourist destination among foreign tourists for its monasteries, landscapes and mountains. REUTERS/Fayaz Kabli (INDIAN-ADMINISTERED KASHMIR - Tags: TRANSPORT ENVIRONMENT SOCIETY) REUTERS

3.530 meter boven de zeespiegel meandert de Srinagar-Leh Highway over een bergpas in de Indiase Himalaya. Voor het eerst in maanden rijden er weer auto’s. Het afgelopen half jaar was de Zoji La-pas onbegaanbaar, ondergesneeuwd tijdens een lange winter.

Gisteren werd de Srinagar-Leh Highway door het Indiase leger voor het seizoen geopend. De snelweg strekt zich 443 kilometer lang uit door het gebergte. Chauffeurs moeten vaak manoeuvreren langs steile afgronden.

De snelweg is een belangrijke verkeersader voor India. De Zoji La-pas verbindt de Kasjmirvallei in het westen met Ladakh in het oosten. De boeddhistische Ladakh-regio is een populaire bestemming onder buitenlandse toeristen.

Tijdens de eerste Kasjmiroorlog tussen India en Pakistan in 1947 werd de pas veroverd door de Pakistanen, in een vruchteloze poging om Ladakh te bereiken. Een succesvolle Indiase infanterieaanval met de codenaam Operation Bison maakte daar een einde aan.