muziek

20 jaar dj Isis van der Wel
20 jaar dj Isis van der Wel Foto Lars van den Brink

20 jaar DJ Isis

Isis van der Wel viert haar 20-jarig dj-jubileum in de Amsterdamse poptempel Paradiso. De dj en voormalig Nachtburgemeester zal twintig jaar dansmuziekgeschiedenis de revue laten passeren. Van de begindagen van Acid, Detroit techno en Chicago en NY house via Roxy-klassiekers uit de jaren negentig, UK Breakbeats en Chemistry-krakers tot psyhouse, etnische invloeden en minimalistische en sprookjesachtige muziek uit het nieuwe millennium. Daarnaast worden er allerlei optredens verzorgd door collega’s die een belangrijke rol hebben gespeeld in haar muzikale carrière, zoals Dimitri, Tommy van Huystee en Egbert-Jan Weeber.

28 april, 23 uur. Paradiso, Amsterdam. www.paradiso.nl

Souk

Op de derde editie van het Arabische muziek- en dansfeest Souk staan Arabische sterren weer samen op het podium met Nederlandse artiesten. Zo zijn er optredens van de Syrische zangeres Assala, de Marokkaanse Chaabi-artiest Souiri,

Het Nationale Ballet, symfonieorkest Holland Symfonia, jazzpianist Michiel Borstlap en de band Moss.

28 april, 19.00 uur. De Doelen, Rotterdam, 3 mei, 19.00 uur. Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven & 5 mei, 19.00 uur. Het Concertgebouw, Amsterdam. www.souk.nl

Gatecrash en Fay Lovsky

De groep Gatecrash rond jazztrompettist Eric Vloeimans maakt jazz met invloeden van wereldmuziek en elektronische muziek. Op deze tournee spelen ze samen met de eigenzinnige zangeres Fay Lovsky.

27 april, 20.30 uur. De Doelen, Rotterdam. www.ericvloeimans.com

The Asteroids Galaxy Tour

De Deense indiepopband The Asteroids Galaxy Tour is een project van zangeres Mette Lindberg en bassist/toetsenist Lars Iversen. Grote bekendheid verwierven ze met het nummer Around the Bend, dat gebruikt werd in een reclamefilmpje voor de Apple iPod Touch. In februari verscheen het tweede album Out of frequency. Live is The Asteroids Galaxy Tour een swingend zestal inclusief twee blazers met vrolijke, soulvolle muziek.

2 mei, 20.00 uur. Oosterpoort, Groningen. 3 mei, 20.30 uur. Mezz, Breda. www.theasteroidsgalaxytour.com

Orlando

Drie Händel-opera’s regisseerde Pierre Audi, artistiek directeur van het Holland Festival en De Nederlandse Opera, tot dusverre. Voor de Koninklijke Muntopera in Brussel slaat Audi met Orlando nu een nieuwe weg in, waarbij hij videobeelden inzet als joker in een spel met de tijd. Het mythische, vaak brandpunt van zijn ensceneringstaal, is als uitgangspunt ingeruild voor het menselijke: de vlammende furie van een man in liefdesnood. Orlando’s gekweldheid zien we op de videobeelden vanaf de eerste maten aangekondigd. Zo vormen de beelden in het ingetogen decor van Christof Hetzer een extra laag om de handeling in Orlando (of liever: het schrijnend gebrek daaraan) succesvol te verwerken tot een psychologisch gelaagde, vervoerende voorstelling.

t/m 11 mei, De Munt, Brussel. www.demunt.be