Video: Rutte blij, Wilders boos, Samsom teleurgesteld

De Tweede Kamer debatteerde afgelopen avond over het gesloten begrotingsakkoord. Bekijk enkele hoogtepunten uit het debat.

De fractievoorzitters spraken vanavond met premier Rutte en minister De Jager van Financiën over de miljarden aan ombuigingen die de vijf partijen van de zogenaamde Kunduz-coalitie vanmiddag overeenkwamen. Een overzicht van de belangrijkste maatregelen uit het akkoord leest u hier.

Rutte blij
Premier Rutte noemde het in het debat ‘ongelooflijk goed nieuws’ dat er een akkoord is bereikt. In de parlementaire geschiedenis is het volgens Rutte “ongekend wat hier is gebeurd”.

Wilders boos
PVV-leider Geert Wilders had geen goed woord over voor het pakket maatregelen. Volgens Wilders heeft hij in het Catshuis ‘gevochten als een leeuw’ om de negatieve gevolgen van het bezuinigingspakket tegen te gaan. Volgens hem heeft ‘FC Kunduz’, zoals hij de vijf partijen noemde, ‘in 24 uur een pakket in elkaar geflanst dat de burger keihard raakt’.

Samsom teleurgesteld
PvdA-fractieleider Diederik Samsom liet tijdens het debat weten teleurgesteld te zijn over het begrotingsakoord. De PvdA-leider zat uiteindelijk niet aan tafel bij de zogeheten Kunduz-coalitie. Samsom verklaarde dat hij wel bereid was om te praten over de Europese begrotingseis van drie procent, maar volgens hem moeten de lasten dan wel eerlijk worden verdeeld.