Leonard Nolens wint Prijs der Nederlandse Letteren

De Vlaamse dichter en dagboekschrijver Leonard Nolens (65) ontvangt de Prijs der Nederlandse Letteren. De Vlaamse minister van Onderwijs, Pascal Smet, maakte dit gisteren bekend in de Bourla Schouwburg in Antwerpen, waar Nolens zijn 65ste verjaardag vierde.

De Prijs der Nederlandse Letteren, uitgeloofd door de Taalunie, is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland en België. Eens in de drie jaar wordt hij uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag van 40.000 euro verbonden.

Gisterochtend kreeg Nolens, terwijl hij aan het werk was, telefoon van minister Smet. „Dichters zijn het niet gewend ministers aan de telefoon te krijgen”, aldus Nolens vanuit zijn woonplaats Antwerpen. „Het was of de buitenwereld opeens naar binnenkwam.”

Eind november vindt de uitreiking plaats, waar Nolens zich op verheugt: „Dan mag ik uw koningin een kus geven.”

Volgens de jury laat Nolens „het Nederlands opnieuw zingen” en kenmerkt zijn werk zich door „een levenslange worsteling in taal en een zoektocht naar de eigen identiteit en die van de ander”. De jury roemt Nolens’ „uitzonderlijke talent”. Bovendien is hij een „begenadigd voorlezer”. Deze laatste typering kunnen bezoekers van de poëziefestivals, waar Nolens de laatste tijd sporadisch optreedt, beamen. Zodra Nolens op geconcentreerde wijze voordraagt uit zijn werk, begint de taal te zingen. Zijn poëzie valt op door een rijke beeldentaal en een zinnelijke schrijfstijl.

Het verrast de dichter dat de jury in het rapport zijn wijze van voorlezen prijst. Nolens: „Als ik voordraag uit mijn werk, is dat zonder enige distantie of ironie. Ik sta volkomen achter mijn werk. Ik ben niet goed bestand tegen een ironische kijk op de wereld. Ik neem de poëzie en mijn werk serieus.”

Leonard Nolens debuteerde in 1969 met de bundel Orpheushanden, dat hij in eigen beheer uitgaf. Eerder werd hij onderscheiden met de Jan Campertprijs voor Liefdes verklaringen. Ook ontving hij in 1997 de Constantijn Huygensprijs en in 2008 de VSB Poëzieprijs voor Bres.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Donderdag 26 april 2012, pagina 20 - 21.