‘Kwestieuze verkoop overtollige tanks aan Indonesië nu onzeker’

Protest in Berlijn tegen de voorgenomen verkoop van de Duitse regering van tanks aan onder meer Saoedi-Arabië. Foto AFP / David Gannon

De verkoop van tientallen Leopard-tanks aan Indonesië gaat door de kabinetscrisis mogelijk niet door. Er lag al een akkoord op de plank, maar minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal durfde de confrontatie met de Tweede Kamer nog niet aan, schrijft De Telegraaf vanochtend.

De ministerraad ging twee weken geleden akkoord met de verkoop van de overtollige tanks. De Tweede Kamer was eerder tegen een dergelijke deal omdat Indonesië zich schuldig heeft gemaakt aan de schending van mensenrechten in Atjeh, Oost-Timor en West-Papoea.

Met de deal was zo’n 200 miljoen euro gemoeid. De PVV zou bereid zijn geweest om de verkoop te steunen, maar dat staat nu op losse schroeven. Volgens De Telegraaf wordt nu steun gezocht bij de PvdA.

Indonesië wil snel uitsluitsel hebben of de deal doorgaat. Ook Duitsland zou overtollige tanks - in een al dan niet geheimzinnige deal - aan het land willen verkopen.