Koortsachtig Haags overleg gaat door - PVV doet eigen voorstellen

Minister De Jager voert sinds vanochtend overleg met coalitie- en oppositiepartijen over een bezuinigingspakket dat de begroting van volgend jaar op orde moet maken. Foto Xinhua via Hollandse Hoogte

De fractievoorzitters van de coalitie- en oppositiepartijen in de Kamer overleggen sinds elf uur vanochtend weer onderling en met minister De Jager van Financiën over een bezuinigingspakket dat de begroting van volgend jaar op orde moet brengen. De PVV deed vanochtend eigen voorstellen.

Oppositiepartijen D66, GroenLinks en de ChristenUnie proberen medestanders te vinden voor een pakket aan bezuinigingen van omstreeks twaalf miljard. Later op de dag voerden de drie partijen ook overleg met coalitiepartijen VVD en CDA en minister De Jager en premier Rutte. Het bedrag van twaalf miljard is bedoeld om de VVD-fractie binnen boord te houden, die niets zo belangrijk vindt als een begrotingstekort van maximaal 3 procent in 2013. Tegelijk moest de inhoud van het pakket de frustraties van de oppositie over het regeringsbeleid van de afgelopen anderhalf jaar wegnemen.

PvdA ‘bereid te bewegen’ in de richting van Kunduz-partijen

D66, GroenLinks en de ChristenUnie, de zogenaamde Kunduz-partijen, spraken vanochtend ook met PvdA-fractievoorzitter Samsom om hem bij te praten. Volgens De Telegraaf is Samsom “bereid te bewegen” in de richting van de Kunduz-partijen, maar is het nog de vraag of de PvdA zich uiteindelijk achter een bezuinigingspakket van twaalf miljard wil scharen.

Minister De Jager moet begin van de middag beslissen of hij genoeg materiaal heeft om per brief een levensvatbaar bezuinigingspakket aan de Tweede Kamer te sturen. Daar kan de Kamer tijdens het debat van later vandaag verder over praten. Onze politiek redacteur Erik van der Walle zegt vanuit Den Haag dat het nog niet duidelijk is wat we precies van de brief van De Jager kunnen verwachten:

“De brief bevat misschien een aangeklede begroting voor 2013, maar misschien is het ook enkel een uitleg van de onzekerheden die er nu nog zijn. Er zal in elk geval in moeten staan wat er maandag (30 april) naar Brussel gestuurd gaat worden. Hoe gedetailleerd die plannen zijn, moeten we afwachten.”

Premier Rutte benadrukte tegenover de NOS dat kabinet en Kamer hard werken aan een gezamenlijk pakket, maar dat een akkoord nog geen gelopen race is:

PVV: btw juist verlagen, verhoging AOW-leeftijd terugdraaien

De PVV, de partij die afgelopen zaterdag de onderhandelingen in Catshuis met VVD en CDA op het laatste moment opblies, praat net als de SP niet met de andere partijen in de Kamer en presenteerde vanochtend eigen voorstellen. De partij wil zoals vrijwel alle andere partijen het BTW-tarief niet verhogen, maar juist verlagen van 19 naar 18 procent omdat dit goed zou zijn voor de koopkracht en het bedrijfsleven. Wilders zegt in een toelichting op pvv.nl:

“Een BTW-verlaging is geweldig voor de economie. Wij gaan de economie niet kapotbezuinigen vanwege een Brussels dictaat. De Nederlandse burger mag niet de prijs betalen voor de crisis.”

Naast een btw-verlaging zal Wilders later vandaag in de Kamer pleiten voor het terugbrengen van het begrotingstekort naar vier in plaats van drie procent volgend jaar. De PVV wil verder een aantal maatregelen van het kabinet terugdraaien, zoals het verhogen van de AOW-leeftijd naar 66 jaar. Ook wil de PVV een miljard bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking.