Kamerdebat bezuinigingen uitgesteld - ‘uitzicht op akkoord’

Minister De Jager voert sinds vanochtend overleg met coalitie- en oppositiepartijen over een bezuinigingspakket dat de begroting van volgend jaar op orde moet maken. Foto Xinhua via Hollandse Hoogte

Het Kamerdebat over het bezuinigingspakket voor de begroting van volgend jaar is uitgesteld tot half acht vanavond. Dat heeft de Kamer vanmiddag besloten. Het uitstel lijkt er op te duiden dat de onderhandelende partijen in Den Haag denken binnen een paar uur tot een akkoord te kunnen komen.

Oppositiepartijen D66, GroenLinks en ChristenUnie praten sinds gisteravond met coalitiepartijen VVD en CDA en het kabinet over een bezuinigingspakket van zo’n twaalf miljard euro dat de begroting van 2013 op orde moet brengen. Het overleg ging vanochtend verder. Dat het Kamerdebat over de begroting nu is uitgesteld, wijst er volgens onze politiek redacteur Erik van der Walle op dat de partijen geloven “dat men ergens kan komen, hoewel niemand weet hoe het binnenskamers precies loopt.”

Van der Walle benadrukt dat voor het begin van het debat duidelijk moet zijn of een meerderheid van de Kamer akkoord is over een pakket. Minister De Jager van Financiën moet namelijk over de begroting van volgend jaar, ondanks de val van het kabinet eerder deze week, uiterlijk maandag een brief naar de Europese Commissie in Brussel sturen. Daarin moeten plannen staan die het begrotingstekort van Nederland volgend jaar terugbrengen tot drie procent van het Bruto Nationaal Product.

De PvdA lijkt inmiddels volledig buitenspel te staan bij de onderhandelingen. Fractievoorzitter Diederik Samsom werd eerder vandaag door zijn collega’s van D66, GroenLinks en ChristenUnie wel bijgepraat over het overleg met het kabinet, maar zat vanmiddag niet aan de onderhandelingstafel. De PvdA voelt er, net als de SP en PVV, weinig voor om volgend jaar al uit te komen op een begrotingstekort van drie procent. Volgens deze partijen zou twaalf miljard bezuinigen de economie te veel schade berokkenen.

Doorrekeningen CPB: D66, PvdA en GroenLinks bezuinigen 12, 9 en 8 miljard

Het Centraal Planbureau publiceerde vanmiddag de doorrekeningen van de voorstellen die D66, PvdA en GroenLinks indienden om de begroting van volgend jaar op orde te maken. Uit de doorrekeningen blijkt dat de PvdA en GroenLinks respectievelijk negen en acht miljard bezuinigen in 2013 en dat het begrotingstekort bij die partijen uitkomt tussen de drie en de vier procent. Met twaalf miljard besparen komt D66 wel in de buurt van de voor Brussel zo belangrijke drieprocentsnorm.

Volgens Van der Walle is het opmerkelijk dat GroenLinks volgend jaar slechts acht miljard wil bezuinigen, maar nu wel aan de onderhandelingstafel met het kabinet zit. “Het is pikant dat GroenLinks wel aan tafel zit. Ik denk dat de PvdA later weer welkom is, want dat lijkt me electoraal gezien cruciaal voor GroenLinks.”