Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Jumbo verkoopt ruim honderd winkels - merknaam C1000 verdwijnt

Doordat driehonderd C1000-winkels worden omgebouwd, groeit het totale aantal winkels van Jumbo uit tot circa zeshonderd. Foto NRC / Rien Zilvold

Jumbo gaat 82 winkels verkopen aan Ahold en 54 aan Coop. De komende jaren worden verder ongeveer driehonderd C1000-winkels omgebouwd tot supermarkten van Jumbo, maakte de Jumbo groep vanavond bekend.

De verkoop van de winkels is het gevolg van voorwaarden die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft gesteld voor de overname van C1000 door Jumbo. Ahold betaalt voor de winkels 290 miljoen euro. Coop wilt niet zeggen hoeveel het betaalt.

Aantal winkels Jumbo groeit tot zeshonderd

Doordat driehonderd C1000-winkels worden omgebouwd, groeit het totale aantal winkels van Jumbo uit tot circa zeshonderd. Wanneer welke winkel wordt omgebouwd, wordt later bepaald. De Jumbo-supermarkten hebben straks een marktaandeel van zo’n twintig procent en een consumentenomzet van ongeveer zeven miljard euro.

De werkzaamheden van de distributiecentra van C1000 en Jumbo worden geleidelijk herverdeeld, wat moet leiden tot een efficiënter logistiek systeem. Verder wordt het distributiecentrum van C1000 in Gieten verkocht aan Coop. Een distributiecentrum in Drachten en één in Veghel worden gesloten.
Het hoofdkantoor komt in Veghel. Het huidige hoofdkantoor van C1000 in Amersfoort zal als gemeenschappelijk servicekantoor gaan dienen.

Honderden banen verdwijnen

De veranderingen leiden ertoe dat in 2015 op de hoofdkantoren zes- tot zevenhonderd van de huidige 1300 voltijdsbanen verdwijnen. De vaste arbeidsplaatsen op de distributiecentra moeten behouden blijven door onder meer minder gebruik te maken van flexkrachten. Ongeveer de helft van de medewerkers in het distributiecentrum Gieten wordt overgenomen door Coop. De rest van de medewerkers wil Jumbo zo veel mogelijk onderbrengen bij andere distributiecentra van Jumbo.

Vakbond FNV Bondgenoten eist dat de reorganisatie gepaard gaat met zo min mogelijk gedwongen ontslagen, een goede werk-naar-werk begeleiding en zonder verslechtering van arbeidsvoorwaarden. Bestuurder bij FNV Bondgenoten Murat Sekercan stelt dat het nieuws een krater in de toekomst van velen slaat. “Voor een deel van de werknemers betekent de reorganisatie of opnieuw intern solliciteren of een enorme reistijd voor lief nemen. Voor een ander deel geldt dat hij een andere werkgever krijgt en een deel raakt zelfs zijn baan kwijt.”