Juichend leuke ideeën

Juichend leuke ideeën

worldbeatJungle By Night: Hidden

De formatie Jungle by Night was vorig jaar een festivalhit. Hun door Fela Kuti en The Budos Band beïnvloede afrobeats, gedragen door exotisch warm koper, waren een openbaring. Iedereen wilde de Amsterdamse scholieren en studenten, die samen een liefde voor afrobeat, Ethiopische jazz en Malinese funk delen, op het podium aan het werk zien.

Na een EP met zes nummers is er nu eindelijk de cd, Hidden, waarop Jungle By Night stevig lijnen trekt om zijn repertoire: funky jarenzeventigexotica waarin de groove van Afrikaanse percussie en drums onverminderd doorloopt. Een aanstekelijk orgeltje zet met gitaar de melodische motieven uit, de blaassectie heeft accenten zo groot als kokosnoten en de basloopjes zijn zompig.

Jungle By Night beweegt zich los van voorspelbare afrobeat-imitaties en heeft door de vele optredens duidelijk leren doseren in de composities – van heen-en-weer springerig naar interessanter sprookjesavontuur. Een en ander kan nog puntiger worden uitgevoerd, met meer wilde live-energie, maar de ideeën zijn juichend leuk.

26/4 Rotown, Rotterdam. 27/4 Gebouw T, Bergen op Zoom. Tournee: www.junglebynight.com