internationaal

Berlin Biënnale

De zevende Berlin Biënnale voor hedendaagse kunst gaat morgen van start. De curator dit jaar is de geëngageerde kunstenaar Artur Zmijewski in samenwerking met Joanna Warsza. Met de tentoonstellingen willen zij vragen oproepen over de sociale impact die hedendaagse kunst kan hebben. Zo presenteert de activistische Nederlandse kunstenaar Jonas Staal er zijn democratisch manifest New World Summit .

27 april t/m 1 juli. Op verschillende locaties in Berlijn. www.berlinbiennale.de

Von Brukenthal collectie

Villa Vauban in Luxemburg exposeert meesterwerken die Baron Samuel von Brukenthal verzamelde in de achttiende eeuw. Met kunst van onder meer Jan van Eyck, Jacob Jordaens, Lucas Cranach, Pieter Brueghel , Lorenzo Lotto en Titian.

t/m 14 okt. Villa Vauban, Musée d’Art de la Ville de Luxembourg. www.villavauban.lu

El Greco en modernisme

Het Museum Kunstpalast in Düsseldorf wijdt een tentoonstelling aan de Griekse kunstschilder Domenikos Theotokopoulos, beter bekend als El Greco. De schilder (1541-1614) was een belangrijke inspiratiebron voor vroege modernisten als Cézanne, Van Gogh, Picasso en Delaunay. Die invloed staat centraal op de tentoonstelling met meer dan 100 schilderijen, sculpturen en tekeningen van vroeg-modernistische kunstenaars en de portretten, landschappen en religieuze werken van El Greco zelf.

t/m 12 aug in Museum Kunstpalast Dusseldorf. www.smkp.de

ModeMuseum Antwerpen

Met Een leven in de mode, Vrouwenkleding 1750-1950 toont het ModeMuseum in Antwerpen kleding uit de collectie van verzamelaar Jacoba de Jonge. De tentoonstelling is vormgegeven als een boulevard; op de vloer zijn stenen geschilderd, op de muren zijn foto’s aangebracht van sportende, flanerende en anderszins actieve vrouwen. In de 19de eeuw gingen vrouwen zich vrijer in het openbare leven bewegen; ze begonnen te sporten, wandelen, fietsen en winkelen. Kleren voor die activiteiten zijn allemaal opgesteld.

Tot en met 12 augustus, ModeMuseum, Antwerpen. www.momu.be