Hof Pakistan: premier minachtte wil rechters

Het Pakistaanse Hooggerechtshof heeft vanmorgen premier Yusuf Raza Gilani schuldig bevonden aan minachting van de rechterlijke macht. Volgens de rechters heeft Gilani ondanks herhaaldelijk aandringen van de hoogste rechters ten onrechte verzuimd een brief aan de Zwitserse autoriteiten te schrijven met een verzoek tot heropening van een onderzoek naar geld dat door de Pakistaanse president Asif Ali Zardari illegaal zou zijn weggesluisd naar Zwitserse banken.

Het Hof legde Gilani slechts een symbolische gevangenisstraf op van enkele minuten hechtenis in de rechtbank, waarna hij als vrij man kon vertrekken. Naar verwachting zal hij voorlopig nog in functie blijven. De premier kondigde vanmorgen bovendien aan dat hij in beroep gaat tegen de uitspraak. „Met het grootste respect, deze uitspraak van het Hof is volkomen illegaal”, zei procureur-generaal Arfan Qadir, de hoogste juridische adviseur van de regering. Aanhangers van Gilani vierden het vonnis als een zege.

De veroordeling verzwakt niettemin Gilani’s positie. Naar verwachting zullen zijn politieke tegenstanders nu procedures aanspannen om hem af te zetten. Oppositieleider Nawaz Sharif, zelf oud-premier, riep Gilani al op af te treden. Waarnemers sluiten niet uit dat Gilani alsnog eigener beweging opstapt.

Zowel Gilani als Zardari hoort tot de Pakistaanse Volkspartij (PPP). Gilani en zijn advocaten hadden betoogd dat het zinloos is zo’n onderzoek tegen Zardari te hervatten, omdat deze als president toch immuniteit voor rechtsvervolging geniet.

Het gezag van het Hooggerechtshof is niet onomstreden. Volgens critici laten de rechters hun oren te veel hangen naar de machtige generaals. De militairen staan al geruime tijd op gespannen voet met de huidige regering. (AP, AFP, Reuters)