Herman de vriendenkoek

Mijn huisgenoot J. kwam laatst thuis met een bakje dubieus beslag, een cadeautje van haar zus. Het vreemde papje nam vervolgens bezit van onze beslagkom, werd zorgvuldig afgedekt met een theedoek en mocht de daaropvolgende tien dagen op een prominente plek in onze keuken bivakkeren.

Het was het beslag voor een vriendschapskoek, legde ze me uit. Deze vriendschapskoek – hij heet Herman – krijg je van een vriend of vriendin en geef je na tien dagen zelf ook weer deels weg aan iemand die je lief vindt.

Herman schijnt al tijden een hit te zijn onder gezellige vriendinnenclubjes in alle hoeken van het land, maar ik merkte zijn bestaan pas op toen mijn huisgenoot er één in handen kreeg. Zij nam haar taak als verzorgende heel serieus en Herman werd flink vertroeteld. Omdat wij beiden een weekendje weg waren, werd zelfs onze konijnenoppas gesommeerd om ook voor Herman te zorgen.

Om een vriendschapskoek te bakken, moet het beslag natuurlijk wel ergens in je omgeving circuleren. Gelukkig kun je hem ook zelf opstarten. Maak het basisbeslag door op dag 1 100 gram suiker in 125 ml warm water op te lossen. Doe hier het zakje gist bij en laat het mengsel 10 minuten staan. Voeg vervolgens nog 125 ml warm water en 225 gram bloem toe en klop tot een glad beslag. Doe Herman in een grote kom en dek af met een schone theedoek. Zet het beslag daarna op een veilige plek weg. Herman hoeft niet in de koelkast te worden bewaard en kan niet bederven. Door het natuurlijke gistproces groeit hij op kamertemperatuur langzaam verder zodat hij op dag 9 in vijven kan worden verdeeld. In de tien dagen die Herman er over doet om te groeien tot een volwassen koek, moet er dagelijks een beetje aandacht aan hem worden besteed. Op dag 2, 3, 5, 6, 7 en 8 moet het beslag goed te worden doorgeroerd. Op dag 4 en 9 heeft hij honger en wordt hij gevoed met 200 ml melk, 200 gram bloem en 200 gram suiker. Deel op dag 9 vervolgens het beslag in vijven en geef vier porties weg aan een dierbare vriend of vriendin. Zij moeten het beslag op hun beurt weer in een grote kom doen en de hierboven omschreven stappen volgen. Bak van het overgebleven beslag op dag 10 de koek. Meng daarvoor de rest van de ingrediënten goed door het beslag en giet in een ingevette bakvorm. Bak Herman vervolgens een uur in de oven op 170 graden. Laat goed afkoelen en hij is klaar om gegeten te worden.