Principe-akkoord over begroting

Minister De Jager sloot vandaag met VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie een principe-akkoord over de begroting van volgend jaar. Foto Reuters / Laurent Dubrule

VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie zijn met het kabinet een principe-akkoord overeengekomen over de begroting van volgend jaar. Dat hebben de fractievoorzitters van D66, GroenLinks en ChristenUnie vanmiddag gezegd in de Tweede Kamer.

De verschillende partijen waren sinds vanochtend weer met minister De Jager van Financiën in gesprek over een bezuinigingspakket. De minister zei rond half vier dat er uitzicht was op een “akkoord op hoofdlijnen”. Volgens De Jager heeft hij “constructieve gesprekken” met VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks gevoerd en is het een “goede zaak” dat er een akkoord in zicht is.

De fractievoorzitters die met het kabinet onderhandelden gaan het akkoord nu aan hun fracties voorleggen en komen om kwart voor zes weer bij elkaar. Om half acht begint in de Kamer het uitgestelde debat over de begroting van volgend jaar. De verwachting is dat de partijen voor ongeveer twaalf miljard aan bezuinigingsmaatregelen zijn overeengekomen. Met de maatregelen zou het begrotingstekort van Nederland volgend jaar, zoals in Europees verband is afgesproken, uitkomen op de gewenste drie procent.

De Jager ging na het sluiten van het principe-akkoord naar PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom om te polsen of de sociaal-democraten ook bereid zijn het onderhandelingsresultaat te steunen. Ook kreeg hij Samsom bezoek van GroenLinks-fractievoorzitter Sap. Samsom onderhandelde vandaag niet mee over het akkoord en liet na zijn gesprekken met De Jager en Sap weten nog niet akkoord te kunnen gaan. Samson wil best meewerken, maar dan moet de pijn wat hem betreft eerlijker worden verdeeld.

Volg het laatste nieuws rond het akkoord in ons liveblog.