Een ‘Slow Book Movement’ beginnen? NRC Boeken helpt een handje

‘Lees boeken, zo vaak mogelijk, voornamelijk klassiekers’ droeg de Amerikaanse auteur Maura Kelley ons eerder deze maand op. Ze wil een Slow Book Movement beginnen. De opdracht is eenvoudig. Lees dagelijks 30 minuten een klassieker. Maar welke klassieker? NRC Boeken helpt een handje. Waar je vandaag de dag ook kijkt, schreef Kelley enkele weken geleden in

‘Lees boeken, zo vaak mogelijk, voornamelijk klassiekers’ droeg de Amerikaanse auteur Maura Kelley ons eerder deze maand op. Ze wil een Slow Book Movement beginnen. De opdracht is eenvoudig. Lees dagelijks 30 minuten een klassieker. Maar welke klassieker? NRC Boeken helpt een handje.

Waar je vandaag de dag ook kijkt, schreef Kelley enkele weken geleden in haar blogpost A Slow-Books Manifesto, overal duikt weer een ‘slow movement’ op die ons bewuster wil laten eten. En ons hoofd dan, vroeg Kelley zich af. Zij stelde voor een ‘Slow Book Movement’ te beginnen. We moeten volgens Kelley boeken lezen die aandacht nodig hebben, boeken waarover een auteur lang gedaan heeft. Die boeken blijven langer hangen en helpen ons meer te ontspannen dan welk elektronisch apparaat dan ook. We moeten weer klassiekers gaan lezen, vond Kelley. Ze zijn volgens haar dé slijpsteen voor onze geest en onze identiteit.

Maar waar vinden we ze? Hieronder een paar suggesties.

De liefhebbers van Amerikaanse literatuur kunnen het best te rade gaan bij de lijst met Amerikaanse moderne klassiekers die in 2006 op de site van de New York Times werd gepubliceerd. Aan het begin van 2006 stelde New York Times-redacteur Sam Tanenhaus aan honderden prominente Amerikaanse schrijvers en literair critici de volgende vraag: What Is the Best Work of American Fiction of the Last 25 Years? Winnares werd Toni Morrison met Beloved, gevolgd door DeLillo’s Underworld, Cormac McCarthy’s Blood Meridian en de Rabbit-tetralogie van John Updike. Verder werden er nog zo’n 20 titels in de lijst opgenomen.

Voor wie achtergrondinformatie wenst bij deze boeken, en op zoek is naar andere Amerikaanse klassiekers: een aantal van deze boeken, zoals Blood Meridian, wordt besproken in de hoorcollegereeks van de Amerikaanse Yale-hoogleraar Amy Hungerford. Haar hoorcolleges over Amerikaanse literatuur na 1945 zijn door Yale vrijgegeven en kunnen op Open Yale Courses worden bekeken. Ze staan ook op Youtube:

Dan de Nederlandstalige literatuur. De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) presenteerde in 2002 hun lijst De Nederlandse klassieken anno 2002. De lijst was samengesteld door de 1500 leden van de Maatschappij der Nederlandse letterkunde, waaronder driehonderd literatuurwetenschappers, schrijvers, uitgevers en publicisten. Reve, Hermans, Martinus Nijhoff en Willem Elsschot: ze haalden deze top 10. Harry Mulisch stond twaalde op de lijst.

Vijf jaar later stond Mulisch met De ontdekking van de hemel op de eerste plaats in de top 10 van beste Nederlandstalige literatuur aller tijden die, in samenwerking met de NPS, door het NRC Handelsblad werd gepresenteerd. Deze top 10, waarin naast Mulisch ook Nescio, Hermans, Max Havelaar en Voskuil zijn terug te vinden, werd samengesteld op basis van de voorkeursstemmen van 6500 mensen.

Franstalige en Duitstalige klassiekers werden vlak voor de eeuwwisseling in lijsten verzameld. Zowel de Franse als Duitse lijsten zijn op Wikipedia terug te vinden.

Tot slot een lijst met de 100 beste Engelstalige romans uit de twintigste eeuw: de Modern Library 100 Best Novels die ook in 1999 werd samengesteld door een commissie waar prominenten als A.S. Byatt, William Styron en Gore Vidal aan toebehoorden. Een publiekslijst staat naast de lijst van de commissie weergegeven.