De Jager praat vanochtend verder met partijen na ‘constructief’ begin

Volgens de afspraken moet De Jager voor 30 april een bezuinigingsplan presenteren aan Brussel. Foto NRC / Maarten Hartman

Jan Kees de Jager praat vanochtend verder met D66, ChristenUnie, GroenLinks, CDA en VVD in een poging gauw overeenstemming te bereiken over een nieuws bezuinigingsplan. De demissionair minister van Financiën noemde vannacht de gesprekken die gister al plaatsvonden “constructief”.

“Er is genoeg aanleiding om morgen verder te praten. We gaan proberen meer partijen bij de gesprekken te betrekken, zoals de PvdA.” – De Jager tegenover de NOS.

Gisteravond laat kwam naar buiten dat de partijen “het zo goed als eens” zouden zijn. Maar deze geluiden leken iets te voorbarig toen andere berichten over een dwarsliggende VVD en “nog veel geschuif met budgetten” verschenen.

Met PvdA-leider Diederik Samsom had De Jager gisteren al een goed gesprek. De demissionair minister riep gisteren voor de tweede keer op een dag de partijen D66, GroenLinks en de ChristenUnie bij elkaar over een nieuw bezuinigingspakket. Het gesprek is onderdeel van zijn ronde langs de partijen.

De Jager maakte een ronde langs de financieel specialisten van alle fracties om te polsen welke bezuinigingen op een Kamermeerderheid kunnen rekenen. Hij sprak eerder gisteren tegelijk met de zogenoemde Kunduz-coalitie op de burelen van D66.