‘Brancusi benadert de perfectie’

Eva Rovers won met haar biografie van Helene Kröller- Müller de Erik Hazelhoff Roelfzemaprijs.

Tentoonstelling

Evert van Straaten

„De afscheidstentoonstelling Verlangen naar volmaaktheid van Evert van Straaten, die onlangs na 21 jaar afscheid nam als directeur van het Kröller-Müller Museum, is een prachtige en afwisselende tentoonstelling. Het is een overzicht van zijn aankopen, waaruit blijkt met hoeveel passie en lef hij de collectie van dit museum heeft uitgebreid. Een van mijn favorieten is het beeld Le commencement du monde van Brancusi. Ik kan mijn ogen er altijd maar met moeite van losrukken, het benadert perfectie. Evert van Straaten heeft met veel respect de nalatenschap van Helene Kröller-Müller beheerd en uitgebreid, maar gelukkig met behoud van zijn eigen visie.”

BoekCoen Simon

„Coen Simon doet waar het in de filosofie om gaat: inzicht geven in het leven, maar wel met de kanttekening dat wij mensen daar nooit helemaal in zullen slagen. Simon trapt niet in de val van veel wetenschappers, die menen te denken dat moeilijke kwesties moeilijk verwoord moeten worden. In Wachten op geluk: een filosofie van het verlangen verweeft Simon persoonlijke anekdotes met de ideeën van grote denkers als Schopenhauer en Kant.”

Film

Weekend

„Een losjes gefilmd, eigentijds liefdesverhaal over de verbondenheid die onverwacht opbloeit uit een onenightstand. In dit geval eens niet de standaard jongen-ontmoet-meisje-romantiek, maar jongen-ontmoet-jongen in een gay club.

De dialogen wervelen van gevat en humoristisch naar schrijnend en aangenaam cynisch. Eigenlijk besefte ik door deze film pas goed dat homo’s nog helemaal niet zo geaccepteerd worden als we graag willen geloven.”