Bekende superhelden in een creatieve malaise

In this film image released by Disney, Thor portrayed by Chris Hemsworth, left, and Captain America, portrayed by Chris Evans, are shown in a scene from "The Avengers" (AP Photo/Disney)
In this film image released by Disney, Thor portrayed by Chris Hemsworth, left, and Captain America, portrayed by Chris Evans, are shown in a scene from "The Avengers" (AP Photo/Disney)

The Avengers

Regie: Joss Whedon. Met: Robert Downey Jr., Chris Evans. **

De Marvel Studio is gestaag bezig hun oude superhelden op het grote doek te brengen. Vorig jaar introduceerde Marvel zowel Thor als Captain America in de bioscoop. De helden uit die film maken nu hun opwachting in The Avengers, samen met oude vertrouwden als de Hulk en Iron Man. Ze nemen het op tegen Loki, de halfbroer van Thor. Loki heeft een energiebron gestolen waarmee hij de aarde dreigt te vernietigen.

Schrijver en regisseur Josh Whedon heeft zich flink vertild aan The Avengers. Vermoedelijk gaf Marvel hem weinig speelruimte om de boel eens flink op te schudden. Het uitgangspunt dat de superhelden elkaar eerst dwars zitten voordat ze gaan samenwerken is niet heel opmerkelijk. Een paar geslaagde grappen en scènes redden The Avengers niet van de algehele creatieve malaise.

De keuze om de film in 3D te maken pakt desastreus uit. 3D maakt scènes veel donkerder, met gebrek aan detail als resultaat. Zelfs de scènes die zich bij daglicht afspelen zijn niet helder. Wat sfeervol had moeten zijn, kenmerkt zich nu door een deprimerende grauwsluier. Bovendien gebruikt Whedon de mogelijkheden van 3D bijna niet. Waarom dan in 3D filmen?