Zeker twaalf doden na raketbeschieting in Syrië

Screenshot uit een YouTubefilmpje van de schade na de raketbeschieting op Hama vanavond.

Na hevige raketbeschietingen zijn vanavond zeker twaalf doden gevallen en tientallen mensen gewond geraakt in Hama, een stad in het midden van Syrië. Dat meldt een woordvoerder van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten aan persbureau AFP.

De schutters horen bij de militaire troepen van president Bashar al-Assad. Vanochtend heeft het Syrische leger Douma, een voorstad van Damascus, ook opnieuw met mortiergranaten bestookt.

Activisten zeggen dat de aanwezigheid van waarnemers van de VN ervoor zorgt dat er geen aanvallen worden uitgevoerd. Zodra de waarnemers echter hun hielen lichten worden de aanvallen hervat. In Hama werden maandag na een bezoek van de VN-waarnemers naar verluidt dertig mensen gedood door het regeringsleger. Volgens activisten was dit een vergeldingsactie.

Op YouTube zijn amateurbeelden van de aanslag te vinden:
http://www.youtube.com/watch?v=MXKrDLOtkek

VN-gezant Kofi Annan zei gisteravond dat de situatie in Syrië nog onaanvaardbaar is. Volgens een woordvoerder van Annan blijkt uit satellietbeelden en andere “aannemelijke berichten” dat vooral het regime de afspraken uit het vredesplan blijft schenden.

Sinds tien dagen zijn er waarnemers namens de VN-Veiligheidsraad in Syrië aanwezig die erop moeten toezien dat het Syrische leger zich houdt aan de wapenstilstand die onderdeel uitmaakt van het vredesplan, opgesteld door Kofi Annan namens de VN en de Arabische Liga. Sindsdien heeft Annan al vele malen gehamerd op het naleven van het staakt-het-vuren tussen het leger en de oppositie, dat al geregeld is geschonden.