Vestia-zaak: onderzoek bij Deutsche Bank en ABN Amro

Eppo König en Tom Kreling

In het fraudeonderzoek rond woningcorporatie Vestia heeft het Openbaar Ministerie bewijsstukken opgevraagd bij ABN Amro en Deutsche Bank. Het gaat onder meer om opnames van telefoongesprekken tussen bankmedewerkers en Marcel de V., de kasbeheerder van Vestia die wordt verdacht van fraude, witwassen en belastingfraude. Dat bevestigen bronnen rond het onderzoek.

ABN Amro noch Deutsche Bank geeft commentaar. De twee banken of hun medewerkers worden op dit moment niet verdacht door Justitie, melden bronnen.

Marcel de V. wordt dertig dagen langer vastgehouden, heeft de rechter-commissaris gisteren besloten. De V. werd eerder deze maand aangehouden en voor twee weken in voorlopige hechtenis gehouden. Hij is de enige verdachte die wordt vastgehouden, volgens bronnen. Andere verdachten zijn de ex-vriendin van Marcel de V., Jennifer B., en Arjan G., de tussenpersoon die provisies van banken deels zou hebben doorgesluisd naar Marcel de V..

Arjan G. stapte begin maart met zijn advocaat naar Justitie, omdat hij gewetenswroeging zou hebben. Hij en Marcel de V. worden ervan verdacht miljoenen euro’s te hebben verdiend aan het afsluiten van risicovolle renteverzekeringen (derivaten) bij een aantal (inter)nationale banken. Door de rentedaling heeft Vestia circa 2 miljard euro moeten bijstorten als extra onderpand. Om uit de schulden te komen, gaat de corporatie vastgoed verkopen en de huren van nieuwe huurders verhogen.

Uit gegevens van het Kadaster blijkt dat de hypotheek van Arjan G. op zijn villa in Blaricum van 1,3 miljoen euro in oktober 2010 ineens is afbetaald. Ook heeft hij het huis op diezelfde dag aan zijn echtgenote overgedragen. Advocaat Willem Koops ontkent enig verband tussen deze aflossing en overdracht en het feit dat Arjan G. zich later bij Justitie meldde met informatie over Vestia.

Justitie liet eerder deze maand voor bijna tien miljoen euro beslag leggen op de bezittingen van Marcel de V., onder meer op zijn boerderij in Hazerswoude. Ook op de woning van zijn ex-vriendin Jennifer B. in Rijnsburg is onlangs beslag gelegd. De vrouw kocht het huis in 2010 voor 519.000 euro en betaalde het hele aankoopbedrag direct.