Vestia: onderzoek bij ABN Amro en Deutsche Bank

Nieuwbouw van Vestia in Den Haag. Foto NRC / Bas Czerwinski

In het fraudeonderzoek rond woningcorporatie Vestia heeft het Openbaar Ministerie bewijsstukken opgevraagd bij ABN Amro en Deutsche Bank. Dat bevestigen bronnen rond het onderzoek aan NRC Handelsblad. Het gaat onder meer om opnames van telefoongesprekken tussen bankmedewerkers en Marcel de V., de kasbeheerder van Vestia die wordt verdacht van fraude, witwassen en belastingfraude.

ABN Amro noch Deutsche Bank geeft commentaar. De twee banken of hun medewerkers worden op dit moment niet verdacht door Justitie, melden bronnen.

Gisteren besloot de rechter-commissaris dat Marcel de V. dertig dagen langer wordt vastgehouden. De V. werd eerder deze maand aangehouden en voor twee weken in voorlopige hechtenis gehouden. Hij is de enige verdachte die wordt vastgehouden, volgens bronnen. Andere verdachten zijn de ex-vriendin van Marcel de V., Jennifer B., en Arjan G., de tussenpersoon die provisies van banken deels zou hebben doorgesluisd naar Marcel de V.

G. en De V. verdacht van verdienen miljoenen met afsluiten renteverzekeringen bij banken

Arjan G. stapte begin maart met zijn advocaat naar Justitie, omdat hij gewetenswroeging zou hebben. Hij en Marcel de V. worden ervan verdacht miljoenen euro’s te hebben verdiend aan het afsluiten van risicovolle renteverzekeringen (derivaten) bij een aantal (inter)nationale banken. Door de rentedaling heeft Vestia circa 2 miljard euro moeten bijstorten als extra onderpand. Om uit de schulden te komen, gaat de corporatie vastgoed verkopen en de huren van nieuwe huurders verhogen.

De renteverzekeringen die Vestia bij ABN Amro heeft zijn grotendeels afkomstig van Fortis, de bank die in de loop van 2010 is ingelijfd bij ABN Amro. Via Arjan G. zou Fortis ook zaken hebben gedaan met Vestia. ABN Amro besloot in begin 2010 de derivatenposities met Vestia niet meer uit te breiden, volgens bronnen. De bank zou de financiële transacties van de woningcorporatie niet vertrouwd hebben.