Verhagen niet langer beschikbaar voor CDA-lijst

Screenshot Pauw en Witteman

Demissionair vicepremier Maxime Verhagen wordt definitief geen lijsttrekker en partijleider van het CDA. Hij stelt zich niet verkiesbaar voor de Tweede Kamerlijst van het CDA. Dat maakte de politicus vanavond bekend bij Pauw en Witteman.

Verhagen:

“Ik zit deze week 26 jaar in het politieke vak. Ik heb mij iedere keer opnieuw de vraag gesteld: ben ik volledig gemotiveerd om dat de komende vier jaar te doen? Ik heb nu besloten om me niet beschikbaar te stellen voor de lijst.”

De laatste tien jaar omschreef hij als “tropenjaren”. Hij stelt zich niet opnieuw verkiesbaar, omdat hij zich niet vier jaar wil committeren om in de Kamerzetels plaats te nemen. Ook wil Verhagen de nieuwe lijsttrekker “niet voor de voeten lopen”. Op de vraag of hij ooit nog een ministerspost zal invullen zegt hij: “Zeg nooit nooit. Maar daar zal ik de komende tijd over na moeten denken.”

Over zijn rol in de val van het kabinet zegt Verhagen:

“Ik heb een politieke inschattingsfout gemaakt. Ik dacht namelijk dat Wilders zijn woord zou houden in de afspraken die we anderhalf jaar geleden met elkaar hadden gemaakt. Tot aan vorige week zaterdag gold dat ook. Dit kabinet is gevallen omdat Wilders de politieke moed niet had om door te zetten.

Het moeilijkste moment voor mij was het stuklopen van de onderhandelingen na zeven weken. De verantwoordelijkheid die ik had voor het vinden van een oplossing voor de financiële crisis brak me bij de handen af.”

Het CDA-partijbestuur heeft vanavond besloten dat de nieuwe lijsttrekker door de leden wordt gekozen. Verhagen liet begin dit jaar al weten dat hij ook daarvoor niet beschikbaar is.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.