Vandaag op de Haagse agenda: achterkamertjesoverleg

VVD-fractievoorzitter Stef Blok overlegt met PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk in de pauze van het Kamerdebat gisteren over de val van het kabinet. Foto NRC / Maarten Hartman
VVD-fractievoorzitter Stef Blok overlegt met PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk in de pauze van het Kamerdebat gisteren over de val van het kabinet. Foto NRC / Maarten Hartman VVD-fractievoorzitter Stef Blok overlegt met PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk in de pauze van het Kamerdebat gisteren over de val van het kabinet. Foto NRC / Maarten Hartman

Bellen, overleggen, wikken, wegen en nog meer bellen. Dat staat de Tweede Kamer vandaag te doen in de Haagse zoektocht naar miljarden.

‘Over de eigen schaduw heenstappen’ en ‘verantwoordelijkheid nemen’ zijn dezer dagen veelgehoorde kreten uit Den Haag. Omdat verantwoordelijkheid nemen gepaard gaat met het nemen van pijnlijke bezuinigingen voor de begroting van 2013 staan de fracties allemaal voor hetzelfde probleem: meewerken met het kabinet voor het landsbelang of weigeren de maatregelen voor eigen rekening te nemen (en beginnen met de campagne).

De Jager bezoekt alle fracties

De financieel specialisten van alle fracties krijgen vandaag demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën op bezoek. De Jager wil inventariseren welke bezuinigingen op een Kamermeerderheid kunnen rekenen. Voor partijen als PvdA, SP en PVV is de Brusselse begrotingseis van 3 procent allesbehalve heilig. Maar dat ligt voor het CDA en vooral de VVD wel anders. Binnenkort zal moeten uitwijzen hoe doortastend De Jager zijn opdracht, om zoveel mogelijk stemmen te vergaren, weet uit te voeren.

Later vandaag komt het demissionaire kabinet met een brief

Morgen debatteert de Kamer zeer waarschijnlijk over de brief die de regering maandag naar Brussel zal sturen. In deze brief moet staan hoe Nederland het begrotingstekort gaat terugbrengen naar 3 procent. Het kabinet zal hierover vandaag een voorstel sturen naar de Kamer. Het is de vraag in hoeverre de inhoud van de brief zal afwijken van het Catshuisakkoord. Rutte beloofde rekening te houden met de opvattingen van de verschillende partijen, zo zei hij gisteren. De brief zal naar verwachting pas vanavond laat worden verstuurd, nu de uitkomsten van de rondgang van De Jager nog moeten worden meegenomen.

Ondertussen wachten de PvdA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie op de CPB-doorrekening van hun eigen hervormingsplannen, die waarschijnlijk morgen op de deurmat valt.

Lijsttrekkersverkiezing bij het CDA?

Bij het CDA verhevigt ondertussen de strijd om het leiderschap. Naast Marja van Bijsterveldt willen ook twee anderen, waaronder CNV-voorzitter Jaap Smit, de partij gaan leiden. Later vandaag beslist het CDA-partijbestuur over de manier waarop de partij een leider moet vinden. Een lijsttrekkersverkiezing is een van de mogelijkheden. De afgelopen dagen was er commotie binnen de partij omdat leden bang zijn dat er zomaar iemand aangewezen wordt, zoals gebruikelijk.

NRC-politiek redacteur en CDA-watcher Freek Staps:

“Het partijbestuur komt vanavond in Utrecht bijeen en dat kan nog weleens heel laat worden. De voornaamste vraag is: gaan ze iemand aanwijzen of komt er een lijsttrekkersverkiezing? Als ze besluiten iemand aan te wijzen dan kan dat eventueel vanavond al. Als ze besluiten tot een verkiezing, dan is het goed mogelijk dat er de komende tijd meer namen naar buiten gaan komen.”