Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Van Bijsterveldt ambieert lijsttrekkerschap CDA

Het CDA zit al twintig maanden zonder leider maar heeft door de val van het kabinet snel iemand nodig. Als er interne verkiezingen worden georganiseerd is Van Bijsterveldt kandidaat.
Het CDA zit al twintig maanden zonder leider maar heeft door de val van het kabinet snel iemand nodig. Als er interne verkiezingen worden georganiseerd is Van Bijsterveldt kandidaat. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Marja van Bijsterveldt wil de nieuwe leider van het CDA worden. De demissionair minister van Onderwijs stelt zich kandidaat voor het lijsttrekkersschap van de regeringspartij als er een verkiezing onder de leden wordt uitgeschreven. Dat zeggen bronnen rondom de minister tegen Freek Staps, politiek redacteur voor NRC Handelsblad.

Zelf geeft ze geen commentaar. Het CDA zit al twintig maanden zonder leider maar heeft door de val van het kabinet snel iemand nodig. Onder de huidige groep leiders staat de partij in peilingen constant op een aantal tussen de elf en veertien zetels.

Afgelopen januari heeft de eveneens demissionair staatssecretaris Henk Bleker zich in NRC Handelsblad als eerste kandidaat gesteld. Bleker zei toen:

“Ik zeg geen nee in noodgevallen. Als er geen paard meer te vinden is binnen de partij, komt er een Gronings paard om aan te spannen.”

Bleker en Van Bijsterveldt zijn allebei oud-voorzitter van het CDA, hebben een stevige machtsbasis in het land en zijn relatief bekend buiten de partij.

CDA beslist later vandaag of er een verkiezing komt

Later vandaag beslist het CDA-partijbestuur over de manier waarop de partij een leider moet vinden. Een lijsttrekkersverkiezing is een van de mogelijkheden.

De afgelopen dagen was er commotie binnen de partij omdat leden bang zijn dat er zomaar iemand aangewezen wordt, zoals gebruikelijk. Van Bijsterveldt zegt al langer dat ze een lijsttrekkersverkiezing wil voor haar partij.