Tijdslot op seks en geweld bij Uitzending Gemist

Voor tienen stiekem Spuiten en Slikken kijken? Dat is officieel vanaf morgen, maar eigenlijk vandaag al, niet meer toegestaan.
Voor tienen stiekem Spuiten en Slikken kijken? Dat is officieel vanaf morgen, maar eigenlijk vandaag al, niet meer toegestaan. Voor tienen stiekem Spuiten en Slikken kijken? Dat is officieel vanaf morgen, maar eigenlijk vandaag al, niet meer toegestaan.

Op Uitzending Gemist zijn vanaf morgen voor tien uur ‘s avonds geen programma’s voor boven de zestien meer te zien. Hoewel het internet geen sluitingstijden kent, verplicht de overheid de NPO het Kijkwijzer-tijdslot ook online toe te passen.

Op dit moment gaat het tijdslot in elk geval gelden voor de programma’s Spuiten en Slikken (van BNN) en de Amerikaanse serie Dexter, uitgezonden door de VPRO. Het wordt onmogelijk gemaakt om die programa’s voor tienen in de avond online te bekijken, zo meldt de NPO.

Voor Spuiten en Slikken lijkt de deur in elk geval op de eigen website al dicht tot 22.00 uur, getuige de mededeling bij het terugkijken van afleveringen:

Bij de Publieke Omroep zelf staat men niet te juichen om de eis van de overheid. Gerard Timmer, directeur video bij de NPO, zegt zich af te vragen of de maatregel wel nuttig is:

"Het internet is een open omgeving. Je kunt je dus afvragen hoe zinvol deze maatregel is. Vooral als je je realiseert dat de commerciële omroepen dit niet hoeven te doen."

Volgens Timmer zijn er andere oplossingen om de kinderziel te beschermen tegen al te expliciet beeldmateriaal:

"Wij hadden liever gekozen voor een open familieslot, waarbij ouders zelf de mogelijkheid wordt geboden content af te schermen, een voorziening die kabelexploitanten al bieden. Zo hadden we een beschermde omgeving kunnen bieden, zonder dat we liefhebbers van bepaalde programma’s moeten teleurstellen."

Ook de reacties op Twitter zijn weinig mals:

Twitter avatar DannyMekic Danny Mekić Welkom in de jaren '80. Uitzendinggemist.nl krijgt een "tijdslot": sommige programma's alleen na tien uur te zien
Twitter avatar Mofskie R.A.S Dexter pas na 22:00 te zien op Uitzending Gemist. Dan slingeren we de download wel aan hoor http://t.co/qOmJAz7C
Twitter avatar MarcVelden Marc van der Velden Wat een vertrutting bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO): Overheid verplicht Uitzending Gemist tot tijdslot http://t.co/TuCuCTVv
Twitter avatar leonwagelaar leon wagelaar Stom plan van de #NPO. #tijdslot
Twitter avatar Siemoone66 Simone Pff wat een onzin zeg met uitzending gemist,een tijdslot op youporn lijkt me nuttiger.
Twitter avatar brenno Brenno de Winter Als mensen denken dat je de politiek nog kunt vertrouwen met technologie lees dan dit: http://t.co/WklVxEV1 Leve The Pirate Bay!
Twitter avatar David_Kunz David Kunz WEET JE WIE OOK CENSUREERDE? 'Overheid verplicht Uitzending Gemist tot tijdslot' http://t.co/TPyRziVX

Tijdslot al langer in de maak

De wet verplicht al langer een online blokkade voor leeftijdsgebonden materiaal. In 2010 al liet een beleidsadviseur van het Commissariaat voor de Media aan Tweakers weten dat een tijdslot op videostreams in de maak was. Toen was er sprake van het pas na achten uitzenden van programma's die volgens de Kijkwijzer alleen voor boven de twaalf geschikt zijn.

Er werd destijds gekeken naar alternatieven op het blokkeren van inhoud, zoals het door Timmer gewenste familieslot, maar een goed werkend alternatief werd niet gevonden.

Het tijdslot voor 16+ programma's is het begin van meerdere inperkingen rond Uitzending gemist. De overheid wil in de toekomst ook online leeftijdsverificatie invoeren. Daarmee zouden programma's voor jeugdige kijkers überhaupt niet meer online beschikbaar komen.

Met het feit dat over de hele wereld verschillende tijdzones gelden wordt geen rekening gehouden - Uitzending Gemist kan immers elders op heel andere tijdstippen worden bekeken. Maar staatssecretaris Marja van Bijsterveldt eiste destijds dat aan de Nederlandse Mediawet en de Europese regelgeving wordt voldaan. Wel zijn er beperkingen op enkele programma's, waarvoor de NPO geen rechten heeft om het over de grens beschikbaar te stellen.

Twitter avatar martijnvdam Martijn van Dam Zou het tijdslot op Uitzending Gemist ook gelden in de Nederlandse gemeenten Saba, St. Eustatius en Bonaire?